Vlada snizila kriterije za prolaz razreda: učenici nižih razreda osnovne škole ove godine ne mogu pasti razred

Vlada snizila kriterije za prolaz razreda: na produžnu mogu i oni sa 4 jedinice, novost i za maturante!
Učenici nižih razreda osnovne škole ove godine ne mogu pasti razred. Odlučila je tako Vlada koja je jučer Uredbom izmijenila Zakon o odgoju i obrazovanju. Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogu i sa četiri jedinice, a umjesto dva imat će tri ispitna roka.

– Ovo je jedan napor vlade s obzirom na izvanredne okolnosti i tu čestitam ministrici Divjak na prijedlogu, rekao je jučer na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Budući da je Sabor raspušten, izmjene zakona donosi Vlada. Jedan od prvih zakona koje je Vlada privremeno izmijenila svojom Uredbom jest i Zakon o odgoju i obrazovanju, kojim su uvedene velike promjene u sustav padanja razreda.

Pasti razred nikad nije bilo teže
Učenici nižih razreda osnovne škole ove godine ne mogu pasti razred, bez obzira na to kakve ocjene imaju. S jedinicama mogu prijeći u više razrede.

Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogu i sa četiri jedinice. Dosad su na dopunski rad mogli samo učenici koji su imali dvije negativne ocjene, dok su oni s tri ili više ‘jedinice’ odmah padali razred.

Umjesto dva, učenici će ove godine imati i tri ispitna roka.

Usrećili (neke) maturante
Izmjene se odnose i na maturante. Dakle, oni maturanti koji su zbog tri ili četiri jedine trebali pasti razred, sada su stekli pravo na dodatnu nastavu i popravni ispit.

– Učenici završnih razreda srednje škole, koji na dan stupanja na snagu ove Uredbe imaju utvrđen opći uspjeh nedovoljan (1), odnosno koji su na kraju nastavne godine imali više od dvije ocjene nedovoljan (1), te nisu uključeni u dopunski nastavni rad, ukoliko imaju ocjenu nedovoljan (1) iz najviše četiri nastavna predmeta, stupanjem na snagu ove Uredbe, stječu pravo na pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski nastavni rad koji su dužni pohađati, kao i na polaganje popravnih ispita, stoji u Odredbi.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.