Rumunjska želi poslati u svemir ‘debelu’ raketu na vodenu paru

Već sama činjenica da rumunjska privatna tvrtka razvija svemirsku raketu prilično je neobična, a još je neobičniji dizajn te ekološke rakete koja bi – ako se pokaže uspješnom – mogla unijeti revoluciju u svemirska putovanja, piše Tportal.

Nedavno je rumunjska tvrtka ARCA Space predstavila svoj koncept po imenu EcoRocket Heavy. Već na prvi pogled jasno je da je riječ o revolucionarnom dizajnu: umjesto da ima vitku siluetu na kakve smo navikli kod raketa, rumunjski svemirski stroj je robusnog oblika – širi je nego što je visok.
 

 
Što je još čudnije, pogonjen je vodenom parom. Sve to ne zvuči obećavajuće, a s tim se slažu i mnogi stručnjaci. Ipak, rumunjska tvrtka uvjerena je da je njezin koncept moguće ostvariti. Uglavnom, EcoRocket je trostupanjska orbitalna lansirna raketa za višekratnu upotrebu. Njezin prvi stupanj sastoji se od više desetaka malih ‘pogonskih modula’ spojenih u snopove, koncentrično postavljenih oko središnjeg dijela rakete u kojemu se nalazi orbitalna kapsula, odnosno koristan teret.

Ti pogonski moduli koji izgledaju poput malih raketa električnom energijom iz baterija zagrijavaju vodu i stvaraju vodenu paru koja osigurava potisak. Prvi stupanj trebao bi dovesti raketu do visine od sedam kilometara, a zatim bi pogon trebao preuzeti drugi stupanj koji se također sastoji od velikog broja parnih raketa na struju. Treći stupanj koristio bi klasični raketni pogon i on bi trebao raketu dovesti do željene orbite oko Zemlje.

Prva testna verzija rakete imala bi ukupno 540 povezanih pogonskih modula, raspoređenih u više razina, a u podnožju bi imala promjer veći od 35 metara, što je četiri puta više od klasične rakete poput SpaceX-ova Starshipa. EcoRocket bi se, poput Sea Dragona, lansirao iz mora. Prvi i drugi stupanj rakete — koji su predviđeni za višekratnu uporabu — trebali bi se nakon odvajanja spustiti padobranima u more.

EcoRocket je dobio ime po svojim navodnim ekološkim prednostima jer koristi daleko manje raketnog goriva od standardnih raketa, pa bi cijena lansiranja bila puno niža. A upravo to bi mu trebao biti glavni adut u borbi za buduće ugovore o slanju tereta u orbitu. Koncept EcoRocketa naišao je na uglavnom negativne reakcije u medijima koji prate tehnologiju.

‘Ovo je vjerojatno najgluplja svemirska stvar koju sam ikada vidio’, napisao je urednik web stranice Ars Technica Eric Berger, u jednoj od tipičnih reakcija medija nakon predstavljanja EcoRocketa. Osnivač ARCA Spacea Dumitru Popescu rekao je međutim da su takve reakcije bile očekivane.

‘Svaki put kad predložite neki inovativni dizajn, svakako biste trebali očekivati da će reakcija ljudi biti, recimo to tako, rezervirana. Mislim, ako vidite automobil s pet kotača, vaša reakcija neće nužno biti pozitivna’, rekao je Popescu.

Premda rumunjska raketa izgleda kao da ju je osmislio neki osmogodišnjak, tvrtka ARCA Space, osnovana 1999. godine, ipak nije bez iskustva u svemirskoj industriji. Dosad je uspješno lansirala dvije rakete na parni pogon u stratosferu, što je ipak daleko od Zemljine orbite. Također je za Europsku svemirsku agenciju (ESA) razvila sustav padobrana za svemirsku letjelicu ExoMars, koja je poletjela na Mars 2016. kako bi istražila je li na tom planetu ikada bilo uvjeta za razvoj života. Misija nažalost nije bila uspješna budući da se modul po imenu Schiaparelli EDM srušio prilikom slijetanja na površinu Marsa.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.