Koja je razlika između suvremenih ustaša i ustašoida?

Radi se o nijansama koje najbolje ilustrira Hrvatska stranka prava (HSP), analizira Velibor Zaninović.

HSP je obnovljena 25. veljače 1990. godine u Zagrebu pod vodstvom Dobroslava Parage. Tada su jasno istakli ustaški karakter i ciljeve. (slika 1.) Osnovali su paravojnu postrojbu HOS s ustaškim nazivljem i ustaškim simbolima među kojima se isticao ustaški pozdrav „Za dom spremni“.(slika 2.) Bez svake sumnje i prema njihovom vlastitom kazivanju, radilo se o suvremenim ustašama. Onda je Tuđman naredio likvidaciju nekoliko vođa HSP-a i integraciju HOS-a u legalne postrojbe HV.

Tada počinje transformacija HSP-a pod vodstvom Ante Đapića u ustašoide. To simbolizira novi amblem „Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada“ (slika 3.) i izborni plakat (slika 4.) Naravno, nisu svi ustaše prešli u ustašoide. Primjer dosljednog ustaše je ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, Splićanin Marko Skejo koji 10.travnja 1995 godine u Splitu ispred postrojbe drži govor u kojem kaže: „Ustaški sinovi, Za dom spremni! Čestitam vam 10. travanj, porođenje Nezavisne države Hrvatske! Isto tako 4 godine postojanja IX Bojne 114. Brigade. IX Bojna vitez Rafael Boban, pravi jedini nasljednici legendarne Crne legije ali kao što Crna legija je započela tako će danas IX Bojna vitez Rafael Boban dovršiti ono što mora, stati na vrat jugoslavenskoj i komunističkoj aždaji. Nezavisnu državu Hrvatsku moramo i hoćemo stvoriti mi, mi potomci Zrinskih i Frankopana, mi mučenici Starčevića i Kvaternika, mi nasljednici Bobana i Francetića i Poglavnika doktora Antu Pavelića. Ustaški sinovi, ako vas ne bude, neće biti ni Hrvatske. Hrvatska mora biti, zato i vas mora biti. Živjela nezavisna država! Bog i Hrvati! Za dom spremni!“ (slika 5.)

Lista ustašoida je podugačka, a za ovu priliku odabrao sam bivšeg ministra Kuščevića koji iznad kamina drži sliku Poglavnika Ante Pavelića, ali kaže da je to neki njegov dida. Tu je i Milan Bandić koji javno ističe da su mu dvojica stričeva bili ustaše, što ga kvalificira za novi možebitni prelet i istaknutu funkciju. Bilo bi nepristojno ne spomenuti i našu opjevanu Kolindu.

Opće je poznato da je veliki broj suvremenih ustaša i ustašoida među klerom KC. Lista je opet podugačka ali evo po jedan primjer. Biskup Vlado Košić je ustaša koji javno izjavljuje: „Najprije treba reći da ustaštvo nije bio fašizam, nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi kao države pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman, ali te su postrojbe to činile svim ‘dopuštenim i nedopuštenim sredstvima, što je bio dio njihove zakletve“. Kardinal Vinko Puljić je ustašoid koji za par dana u Sarajevu služi misu koja, eto, nema nikakve veze sa zločinačkim ustaškim režimom i NDH, odnosno njihovim porazom u Drugom svjetskom ratu.

Za kraj moram kazati da suvremene ustašoide smatram mnogo opasnijima za budućnost hrvatskog društva jer se nalaze na istaknutim pozicijama i što je još gore, podučavaju nam djecu u školama. Ne samo na vjeronauku.

Autor: Velibor Zaninović

Slika 1
Slika 1

Slika 2
Slika 2

Slika 3
Slika 3

Slika 5
Slika 5
Slika 4
Slika 4


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.