Kako se dijele novinari

Dobro, naslov možda nije najuspješniji, ali shvatit ćete poantu onoga što želim reći, a budete li malo pratili situaciju, uvidjet ćete i sami o čemu govorim.

Uvijek me interesiralo kako se redakcije dogovore koji novinar će ići izvještavati s kojeg događanja, pogotovo ako ima nekoliko događanja u isto vrijeme. Lako je bilo nekad kad je bio jedan urednik i novinari, sad su svugdje novinari-urednici pa ti vidi koji će gdje ići i ako će se uopće ići.

Ako ste zaključili da bi najiskusniji novinar trebao ići na najznačajniji događaj, a najnovije potrčkalo na neki sporedni, jako ste se prevarili. Zbog čega? Zbog toga jer pored novinara koji vole svoj posao i odrađuju ga strastveno postoje i novinari koji jednostavno odrađuju posao čekajući penziju ili neko uhljebljenje. Čim sam spomenuo uhljebljenje jasno vam je da se ne radi o bilo kakvom novinaru, radi se o novinaru s izlizanim pedigreom. I taj novinar, čekajući penziju ili uhljebljenje, sam odlučuje na koja će događanja ići. I sad se vi pitate po kojem ih on to kriteriju bira? Jednostavnom: ide na ona gdje se očekuje jači domjenak uz finu papicu (i po mogućnosti obilniju) i naravno adekvatnu tekuću pratnju. S vremenom postanu vrhunski vinski znalci i poznavaoci dobre rakije i po njihovim reakcijama odmah možete zaključiti jeste li za domjenak napravili dobar izbor hrane, a pogotovo pića.

Dakle, nemojte se pitati zašto vam ponekad na neko događanje nisu došli novinari iako se ne radi baš o beznačajnom događanju – vjerojatno ste na glasu kao onaj koji ne organizira ili nema dobar domjenak.

Možda je luda ideja, ali ne bi bilo zgorega da ubuduće kad pozivate medije uz poziv napišete i kakav se domjenak predviđa i priložite i vinsku listu uz pozivnicu. Navodno su neki već počeli tim koracima, ali j*bi ga, nude sendviče!
Pa dajte se uozbiljite, nije važno kaj ste napravili, važno je kako ste potkovani gurmanski u krutom i tekućem stanju.

Za ovaj osvrt nema potrebe da se ispričavam istinskim novinarkama i novinarima jer se na njih niti ne odnosi. Ali sam siguran da su u njemu prepoznali pokojeg svojeg kolegu/icu koji su se i sami prepoznali.  Da jesu znat ću već sutra po primljenim porukama i kuloarskim pričama, ali što mogu, takav mi je horoskop:)

PS: posljedica pisanja bez dlake na jeziku je i prazna kasa, but who cares? Ipak ne možeš biti i pošten i j*ben!

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.