KUĆE OD INDUSTRIJSKE KONOPLJE Sve popularnije rješenje za gradnju i izolaciju kuće!

Ekološka alternativa: kuće od industrijske konoplje

Svakodnevno se, zahvaljujući njenim odličnim karakteristikama, otkrivaju novi načini primjene konoplje u građevini, tekstilnoj industriji…

Iako je u Hrvatskoj dozvoljena sadnja industrijske konoplje i prerada njenog sjemena, i dalje je zabranjeno korištenje stabljika, koje se prema važećem zakonu moraju uništavati, umjesto da se kao sirovina iskorištavaju za više od 20.000 različitih proizvoda, od papira, odjeće i obuće do građevinskog materijala i biogoriva.

Još prije dvije godine počelo se pričati o izmjenama Zakona o suzbijanju zloporabe droga, no s obzirom na to da se od tada praktički nije oformila niti jedna dugotrajnija Vlada, ovo je pitanje i dalje otvoreno. Međutim, u europskim zemljama, kao što su primjerice Njemačka, Austrija i Irska, postoje objekti sagrađeni od konopljina betona ili s izolacijom od konoplje.

SVJETSKI REKORD

U Hrvatskoj, prema dostupnim informacijama, nema sličnih sagrađenih objekata, a tek mali broj tvrtki u svojoj ponudi nudi građevinske materijale od industrijske konoplje. Među njima je Caparol, iz kojeg ističu kako je riječ o najstarijoj kultiviranoj biljki na svijetu koju čovječanstvo koristi već više od 10.000 godina, ali je tek sad postao jasan njezin golem potencijal.

– Konoplja raste iznimno brzo, od 0 do 4 metra u samo 100 dana. Raste brže od bilo kojeg korova te joj stoga nisu potrebni pesticidi niti umjetna gnojiva. Obrađuje se i koristi čak 97 posto biljke: vlakna, slama i sjeme. Ovaj svjetski rekord ne ostvaruje niti jedna druga poljoprivredna kultura. Ekološki gledano, konoplja je pravo čudo: na sebe veže više CO2 nego šuma, a kalorijska vrijednost peleta ista je kao ona u mrkog ugljena i sve to bez efekta staklenika – kažu i dodaju kako konoplja zbog svih svojih karakteristika posljednjih godina doživljava svoj preporod.

FASADE

– U građevini se već stoljećima koristi na razne načine, a potražnja sve više raste te se svakodnevno otkrivaju nove mogućnosti njene primjene. Vlakna konoplje idealan su građevinski materijal zahvaljujući odličnim svojstvima i niskoj apsorpciji vlage. Unazad 10 godina konoplja se koristi i kao fasadna izolacija jer je brzo obnovljiva, ekološki uzgojena, zahtijeva prijevoz na kratke udaljenosti, njena obrada štedi energiju i odlikuje se najboljim tehničkim svojstvima.

Također, izolacijske ploče od konoplje imaju veliku paropropusnost i otpornost na starenje i oštećenje te pružaju izvrsnu zvučnu izolaciju. Dobra su zaštita i za suzbijanje požara s obzirom na to da konoplja kao materijal ne gori već samo tinja – ističu u Caparolu i dodaju kako se fasadni sustav s izolacijom od konoplje može oblikovati u iznimno atraktivne fasade, sa završnim slojem dostupnim u velikom broju nijansi po želji investitora.

Foto: Caperol

Tekst: Jelena Kovačević/Jutarnji

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.