Nakon risa, na Dinari snimljen i medvjed

Niti 24 sata nakon objave fotografije risa s Dinare, s iste planine stiže fotografija još jedne zaštićene velike divlje zvijeri u Hrvatskoj, medvjeda

Sudeći prema broju čitanja i dijeljenja članka, čitatelji Dalmacije Danas su bili oduševljeni jučerašnjom viješću da je na Dinari snimljen ris, jedna od triju zaštićenih velikih zvijeri u Hrvatskoj. Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi između 40 i 60 risova, pa je susret s ovom divljom životinjom iznimno rijedak, a fotografije u divljini su još i rjeđe.

Ove godine počelo je doseljavanje risova u Hrvatsku. Radi se o kruni projekta LIFE Lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje riseva u Dinaridima. Sljedećih pet godina će se u šume Hrvatske i Slovenije, zbog spašavanja ugrožene populacije, naseliti 14 risova uhvaćenih na području Slovačke i Rumunjske. Niti 24 sata nakon objave fotografije risa s Dinare, s iste planine stiže fotografija još jedne zaštićene velike divlje zvijeri u Hrvatskoj, medvjeda. Naravno, na Dinari živi i treća zaštićena zvijer Hrvatske, vuk. Fotografije risa i medvjeda objavila je planinarska udruga Dinaridi koja je puno doprinijela da ljubitelji prirode ponovno otkriju njenu ljepotu.

Šume na Dinari su prirodna staništa ovih moćnih i prekrasnih zvijeri, a one su svake godine sve manje i manje. Ljudski nemar, požari, klimatske promjene, sve to utječe na rekordno nisku šumsku površinu Dinare. Samo posljednje dvije godine Dinara je izgubila ogromne površine vrijedne bukove šume. Najviša hrvatska planina nema status zaštićenog područja, što je skandalozno s obzirom na sve njene prirodne ljepote i bogatstva. Nadležni bi morali napraviti sve da nam se Dalmacija ne pretvori samo u kamen i beton, jer vrijedna zelena prostranstva moramo sačuvati i radi sebe i radi životinja koje tamo žive…

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.