Izvor fotografije: @bbc/FB

Živjela je jednom, a pokopana dvaput

1705. godine Margorie McCall iz Irske umrla je od posljedica infekcije i visoke temperature i brže bolje je bila sahranjena da bi se spriječilo širenje bolesti.

Ženu su stavili u mrtvački sanduk sa skupim prstenom, koji suprug nije mogao da joj skine s ruke zbog otekline. To je njen grob učinilo privlačnim za lopove koji pljačkaju sahranjena tela.

Iste večeri, dok je zemlja još bila rastresita, lopovi su iskopali grob i izvadili mrtvački sanduk. Budući da nisu mogli da skinu prsten zbog otečene ruke, odlučili su da joj odsjeku prst.
Čim se pojavila krv iz posječenog prsta, Margorie se probudila iz kome u koju je pala tijekom dana, sjela u kovčeg i vrisnula.

Sudbina lopova ostala je nepoznata, neke legende kažu da su pali mrtvi, druge da su pobjegli ne osvrćući se.
Margorie je uspjela da izađe iz mrtvačkog sanduka i otišla je kući.

John McCall, Margorien suprug bio je kod kuće s djecom kada je začuo kucanje na vratima. Čovjek je rekao djeci: “Da je vaša majka još živa, zakleo bih se da je to njeno kucanje”.
Otključavši vrata, video je Margorie u pogrebnoj odjeći, s krvlju koja joj je curila iz ruke i srušio se na mjestu mrtav.

Sahranjen je u sanduku u kome je bila sahranjena njegova supruga.

Margorie je živjela još mnogo godina, ponovo se udala i imala još djece. Kada je napokon umrla, bila je sahranjena na istom groblju u Irskoj.
Njen nadgrobni spomenik je sačuvan, a na kamenu piše: “Živjela jednom, sahranjena dva puta”.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.