Propao desant Ilčića i Ž. Markić na Savjet za razvoj civilnog društva

Željka markić ladislav ilčić

Pohod ‘obiteljskih’ udruga na Savjet za ravoj civilnog društva nije uspio! Unatoč oštroj retorici koju je posljednjih mjeseci kroz Sabor gurao Ladislav Ilčić, a marševima kroz institucije i na cesti Željka Markić, niti jedna od udruga bliskih Katoličkoj crkvi nije dobila dovoljno glasova srodnih organizacija za članstvo u novom sazivu Savjeta, piše Forum.

Za 13 članova i njihovih zamjenika iz redova nevladinih organizacija javilo se ukupno 35 udruga. Pristigao je sveukupno 601 glasački listić, od čega 485 važećih i 116 nevažećih. Pravo glasa imale su registrirane nevladine organizacije koje su mogle glasati samo za jednu udrugu i to samo za onu oblast u kojoj i same djeluju.

Klerikalne udruge imale su svoje kandidate u tri područja – obrazovanje, mladi i djeca. Nigdje nisu prošli.

Udruga “U ime obitelji” tako je dobila samo jedan jedini glas. Prijavili su se za područje “demokratizacija, vladavina prava te razvoj obrazovanja”. Do nogu su potučeni od protukanidata iz Foruma za slobodu odgoja i udruge ODRAZ za koje su glasale čak 63 nevladine organizacije. Forum za slobodu odgoja zagovara sve suprotno od ‘obiteljske’ udruge Željke Markić – zalažu se za uvođenje građanskog odgoja u školama i liberalni zdravstveni odgoj, a snažno su podržali i kurikularnu reformu koju su klerikalne udruge upravo urušile.

Za djelovanje u području “skrbi o djeci” nedovoljan broj glasova dobio je GROZD, udruga u čije ime su bile kandidatkinje ni manje ni više nego sestre Ladislava Iličića. Za Kristinu Pavlović i Mariju Ćurlin glasale su samo 4 udruge tako da će to područje u Savjetu zastupati predstavnici Saveza izviđača Hrvatske koji su dobili 28 glasova.

Bolje nije prošao ni “Zdrug katoličkih skauta Hrvatske” za područje “djelovanje mladih” sa samo dva glasa. U Savjet su ušli predstavnici “Mreže mladih Hrvatske” za koju su glasale 53 organizacije.

Pored ‘obiteljskih udruga’ s jakim vjerskim nabojem za članstvo u Savjetu nisu uspjeli među sebi sličnima izlobirati ni suspektni Hrvatski nogometni savez (HNS), a ni Hrvatski olimpijski odbor (HOO). U glasanju za područje sporta, nadglasao ih je “Sportski savez grada Zagreba” za kojeg je glasala 31 udruga. Šukerov HNS dobio je samo dva glasa, a jednako dvojbeni HOO – tri.

Zamjetan je veliki broj nevažećih listića, čak njih 116. Indikativno je da je najveći broj nevažećih glasova stiglo za područja u kojima su se kandidirale upravo udruge iz tzv. obiteljskog kruga te za područje sporta. Zbog izuzetno malog broja glasova koje su dobili ‘obiteljaši’ te HNS i HOO moglo bi se pretpostaviti da su upravo njihovi glasači najviše griješili. U vladinom Uredu za udruge, koji je zadužen za čitav postupak izbora, nisu nam precizirali čiji su to glasači bili.

“Svi su jednako griješili. Vjerojatno u udrugama nisu pažljivo čitali naše upute za glasanje”, kaže Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge.

Prema podacima Povjerenstva za izbor članova Savjeta, 11 udruga glasalo je za udruge u dva ili više područja, što je suprotno pravilima, pa su zbog toga svi glasački listići tih udruga proglašeni nevažećima, njih ukupno 51. Druga po redu najčešća greška u glasanju je bilo to što su udruge glasale, a da nisu priložile dokaz u području u kojem djeluju (ispis iz Registra udruga i statuta). Zbog toga je poništen 31 glasački listić.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ponoviti scenario od prije tri godine, kada je – nezadovoljan rezultatima – Ladislav Ilčić prosvjedovao tražeći uvid u natječajnu dokumentaciju.

“Prema pravilniku ne postoji mogućnost žalbe na rezultate glasanja, nego samo na postupak kandidiranja. S tim u vezi pristigao nam je samo jedan prigovor, ali on je odbijen. Međutim, ako netko želi, omogućit ćemo mu uvid u svu pristiglu dokumentaciju. Nikoga u tome nećemo odbiti kao što nismo ni prije”, objašnjava Lendić Kasalo.

Izabrane članove Savjeta iz redova civilnog društva još treba potvrditi Vlada. Postavlja se pitanje ima li Oreškovićeva Vlada te ovlasti ili će sve pričekati jesen i novi postav u Banskim dvorima.

“Stari članovi Savjeta koji su iz redova nevladinih organizacija ostat će u Savjetu dok ih Vlada ne razriješi, a Vlada će sama odlučiti hoće li imenovati nove u ovom mandatu ili će to prepustiti novoj Vladi. Ne postoji rok u kojem Vlada mora potvrditi nove članove Savjeta, a i to je više-manje tehnička stvar, jer do sada se nije dogodilo da Vlada izabrane kandidate ne potvrdi”, kaže Vesna Lendić Kasalo. Prema njezinim riječima, što se tiče rada Savjeta, nije nikakvo izvanredno stanje, jer uz stare članove iz civilnog društva već ranije je Vlada imenovala i 15 članova, predstavnika ministarstava i drugih tijela s javnim ovlastima, što je dovoljno za redovito funkcioniranje.

Uoči glasanja dio nevladinih organizacija se pribojavao da će se eventualnim ulaskom udruga retrogradnih nazora Savjet pretvoriti u poligon za ideološka nadmudrivanja što bi uveliko utjecalo na formiranje konzervativnih javnih politika te izmjenu prioriteta u financiranju. Izborom novih članova Savjeta koji su iz nevladinog sektora, a koji nisu iz konzervativnih, desnih i tradicionalnih udruga, ostavljena je mogućnost da Savjet nastavi djelovati na istim temeljnim vrijednostima kao i do sada, a to su – povjerenje, dijalog i tolerancija.

Inače, pored navedenih, u Savjet su ušli i predstavnici Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” (djelovanje udruga proizašlih iz Domovinskog rata), Saveza udruga Klubtura (područje kulture), Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” i Hrvatskog saveza slijepih (skrb o osobama s invaliditetom) te Hrvatskog Crvenog križa (socijalna skrb). Za tri područja nije bilo protukandidata te su ušli jedini od nominiranih – iz područja tehničke kulture bit će predstavnik Otvorene računalne radionice “Svi smo mi protiv”, iz zaštite okoliša i održivog razvoja iz Zelene akcije, a iz zaštite zdravlja i unaprjeđenja kvalitete življenja predstavnici Zaklade “Sandra Stojić”. Zanimljivo je da Vlado Iljkić, inače pravni savjetnik Stožera za obranu hrvatskih Vukovara, ipak nije prošao za područje zaštite potrošača u ime udruge Franak nego članovi Regionalne organizacije zaštitu potrošača.

Simbolični broj glasova, svega tri, dobili su i Igor Peternel i umirovljeni pukovnik HV-a Bruno Čavić iz Hrvatskog helsinškog odobora, pa su iz područja zaštite i promicanje ljudskih prava u Savjet ušli Emina Bužinkić i Ivan Novosel iz Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava, za koje je glasalo 25 srodnih udruga.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

2 thoughts on “Propao desant Ilčića i Ž. Markić na Savjet za razvoj civilnog društva

  • Čitam i nebrem verovati…ustvari morem , ali mi je neshvatljivo i more mi neto pojasniti tko ili što je to ” forum, pišemo , a ne prepisujemo”…
    Jedan ovakav tekst napisan od strane gospođe Veronike Rešković je nekaj kaj je ispod svake razine nečega kaj je vezano uz ” savjet za razvoj “civilnog” društva”…
    Dobro..ok , to može biti nekakav osobni tekst izvjesne gospođe Veronike i ok , ona može biti nagrađivana nagradama poput “MJZ” za internetsko novinarstvo, ali ja ovakve tekstove smatram dnom dna i istinskim pokazateljem kaj nam je to ” civilno” društvo i kamo idu ovakve grupacije ” civilnoga” društva!
    …skoro 20% nevažecih listica isto nekaj govori…govori nekaj i to kaj se govori o “klerikalnim” udrugama…bilo bi zanimljivo vidjeti koje su udruge to glasale za ” neklerikalne” udruge …zanimljivo je da se za savjet javilo samo 35 udruga od koliko ono registriranih udruga u RH ??na desetke tisuća?!
    Ovaj tekst gospođe Veronike je jedan pamflet pun osobne netrpeljivosti i odraz tih udruga ” civilnoga” društva uključenih u razne “platforme” i sl naspram onih udruga” civilnog” društva koji imaju drugačije stavove…naravno da je svakom iole razumnom i sa malo bistrine jasno da oni koji govore da su svi njihovi neistomišljenici pripadnici ” retrogradnih , klerikalnih ” i slicnih udruga ,ustvari skup netolerantnih širitelja netrpaljivosti i skup nametatelja neke svoje političke i ine ideologije za koji misle da je mogu nametnuti svima svojim arlaukanjem i neartikuliranim širenjem mržnje naspram onih koji drugačije promišljaju i funkcioniraju…

    Da se razmemo , naspram gospođe Markić ili gospona Ilčića ne osječam nikakve simpatije , kaj je i nebitno , ali treba poštivati drugačija stajališta i napore da se stvari mjenjaju onako kako netko misli da je ispravno…ako su razne “platforme” odraz “vcivilnog ” društva onda je i sasvim jasno zakaj smo na ovim niskim granama jer takovo civilno društvo ustvari funkcionira u simbiozi sa Partijom & Zajednicom te razara dostojanstvo naroda i državljan RH…
    Stoga bi poručio gospođi Veroniki da joj je tekst sramotan i sigurno ne na razini nekoga kome je netko poklonio nagradu ” Marija Jurić Zagorka”…

  • Čitam i nebrem verovati…ustvari morem , ali mi je neshvatljivo i more mi netko pojasniti tko ili što je to ” forum, pišemo , a ne prepisujemo”…
    Jedan ovakav tekst napisan od strane gospođe Veronike Rešković je nekaj kaj je ispod svake razine nečega kaj je vezano uz ” savjet za razvoj “civilnog” društva”…
    Dobro..ok , to može biti nekakav osobni tekst izvjesne gospođe Veronike i ok , ona može biti nagrađivana nagradama poput “MJZ” za internetsko novinarstvo, ali ja ovakve tekstove smatram dnom dna i istinskim pokazateljem kaj nam je to ” civilno” društvo i kamo idu ovakve grupacije ” civilnoga” društva!
    …skoro 20% nevažecih listica isto nekaj govori…govori nekaj i to kaj se govori o “klerikalnim” udrugama…bilo bi zanimljivo vidjeti koje su udruge to glasale za ” neklerikalne” udruge …zanimljivo je da se za savjet javilo samo 35 udruga od koliko ono registriranih udruga u RH ??na desetke tisuća?!
    Ovaj tekst gospođe Veronike je jedan pamflet pun osobne netrpeljivosti i odraz tih udruga ” civilnoga” društva uključenih u razne “platforme” i sl naspram onih udruga” civilnog” društva koji imaju drugačije stavove…naravno da je svakom iole razumnom i sa malo bistrine jasno da oni koji govore da su svi njihovi neistomišljenici pripadnici ” retrogradnih , klerikalnih ” i slicnih udruga ,ustvari skup netolerantnih širitelja netrpaljivosti i skup nametatelja neke svoje političke i ine ideologije za koji misle da je mogu nametnuti svima svojim arlaukanjem i neartikuliranim širenjem mržnje naspram onih koji drugačije promišljaju i funkcioniraju…

    Da se razmemo , naspram gospođe Markić ili gospona Ilčića ne osječam nikakve simpatije , kaj je i nebitno , ali treba poštivati drugačija stajališta i napore da se stvari mjenjaju onako kako netko misli da je ispravno…ako su razne “platforme” odraz “vcivilnog ” društva onda je i sasvim jasno zakaj smo na ovim niskim granama jer takovo civilno društvo ustvari funkcionira u simbiozi sa Partijom & Zajednicom te razara dostojanstvo naroda i državljan RH…
    Stoga bi poručio gospođi Veroniki da joj je tekst sramotan i sigurno ne na razini nekoga kome je netko poklonio nagradu ” Marija Jurić Zagorka”…

Comments are closed.