Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najgori vozači?

Iako proizvođači automobila sve više brinu o sigurnosti vozača i ostalih sudionika u prometu ugrađujući u nove modele automobila sve naprednije sustave predviđanja situacija u  prometu poput samostalnog zaustavljanja vozila, prometne nesreće nemoguće je u potpunosti izbjeći. Utjecaj alkohola, prevelika brzina ili jednostavno trenutak nepažnje može uvelike umanjiti vrijednost vašeg vozila ali i napraviti velike troškove na drugim automobila i imovini, zbog čega bi trebali razmisliti o dodatnom osiguranju vozila.

Gdje u Hrvatskoj  ima najviše, gdje najmanje prometnih nesreća i u kojoj se županiji nalaze najbolji vozači saznaj u ovom članku.

Broj prometnih nesreća u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini zabilježeno je 34.604 prometne nesreće što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 6,3 %, budući da je u 2022. godini zabilježeno 32.561 prometna nesreća.

Prema podacima MUP-a najčešći uzročnik prometnih nesreći u 2023. godini bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti, zatim nepoštivanje prednosti prolaska te nepropisno kretanje vozila po kolniku. Iako je u 2023. godini zabilježen porast broja prometnih nesreća s nastradalim osobama porast se veže isključivo uz broj ozlijeđenih osoba dok je broj preminulih u prometu ostao na istoj brojci od 274 kao i u prethodnoj 2022. godini.

Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najbolji vozači?

Usporedba županija po broju prometnih nesreća 

Od ukupnog broja od 34.604 prometne nesreće njih 23,25 % zabilježeno je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 8.044, a u odnosu na prethodnu 2022. godinu zabilježen je porast od 4,4 % odnosno zabilježeno je 340 prometnih nesreća više. Druga na listi po broju prometnih nesreća našla se Primorsko-goranska županija s zabilježenih 3.559 prometnih nesreća, a u odnosu na 2022. godinu zabilježila je povećanje od 4 %. Na trećem mjestu našla je Splitsko-dalmatinska županija s zabilježenih 3.130 prometnih nesreća koja je zabilježila porast od 9,4 %.

Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najbolji vozači?

S druge strane županije s najmanjim brojem prometnih nesreća u 2023. godini bila je Međimurska županija s zabilježenih 530 prometnih nesreća što je 2,5 % više nego u prethodnoj 2022. godini kada je zabilježene 517 prometnih nesreća. Na drugom mjestu našla je Požeško-slavonska županija s zabilježenih 550 prometnih nesreća, zatim Virovitičko-podravska s zabilježenih 672 prometnih nesreće.

Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najbolji vozači?

Najgori vozači u Hrvatskoj

Kada broj prometnih nesreća podijelimo s brojem stanovnika po županija dolazimo do podatka u kojoj se županiji nalaze najbolji, a u kojoj najgori vozači u Hrvatskoj. U 2023. godini najgori vozači nalaze se u Ličko-senjskoj županiji, dok se najbolji voze u Međimurskoj županiji.

Iako je međimurska županija najsigurnija županija za vožnju u Hrvatskoj ni Varaždinska županija ne zaostaje puno te je jedna od sigurnijih za vožnju prema podacima iz 2023. godine. Ipak Međimurci se mogu hvaliti da su puno bolji vozači od Varaždinaca.

Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najbolji vozači?

Podaci o broju prometnih nesreća u Hrvatskoj nisu alarmantni ali se i dalje vidi tendencija laganog porast broja prometnih nesreća. Oprez, potpuna kontrola situacije i smanjenje brzine jedini su faktori na putu do sigurne vožnje. U ruralnim gradovima gdje je veći broj sudionika u prometu potreban je dodatan oprez ali bi vlasnici trebala razmisliti i o dodatnoj zaštiti poput kasko osiguranja.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.