Najveći donatori HDZ-a kupuju Kamensko ispod cijene

Kolinda isfolirala Kamensko

“DA, mi stojimo iza ponude za kupnju Kamenskog! No, prerano je govoriti o tome, dana je ponuda, spremni smo platiti tu cijenu, a sada valja vidjeti hoće li biti i prihvaćena”, odgovorili su nam iz tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca potvrđujući informaciju da stoje iz kupnje pokradene tvornice Kamensko u središtu Zagreba, odnosno iza tek osnovane tvrtke Anni Aurei d.o.o..

Država bi se trebala odreći svog dijela

Riječ je o dvije atraktivne nekretnine u centru Zagreba, od kojih prva ima kvadraturu od 5968 metara kvadratnih na adresi Reljkovićeva 8 kvadratnih te druga na adresi Reljkovićeva 10 zajedno s dvorištem. Prema poslovno-planskoj dokumentaciji ondje bi trebala biti zgrada poslovno-stambene namjene.

S obzirom da je postignuta cijena od samo 24 milijuna kuna, radnice se sada boje da to neće biti dovoljno za njihova potraživanja. Naime, da je postignuta cijena od 30 milijuna možda i naplatili svoj dug.

No, krenimo redom.

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o prodaji dviju zgrada Kamenskog, za 24 milijuna kuna. Nekretnine su tako prodane tek na 14.-oj dražbi i to po najnižoj cijeni. Kupac je tvrtka ANNI AUREI d.o.o. iz Križevaca, koja u roku od dva tjedna mora uplatiti novac.

Osnovali projektnu tvrtku samo zbog Kamenskog

“Riječ je o projektnoj tvrtki koja je nedavno osnovana i samo zbog ove namjene”, kaže nam Darko Jambreković tajnik uprave Radnika dodajući kako je njihova tvrtka vidila dobru poslovnu priliku. Za sada su tajnoviti oko buduće namjene za tvornicu.

“Zec je još uvijek u šumi. No, dobro možemo reći da ćemo vrlo brzo ići u rekonstrukciju zdanja te imamo spreman investicijsko-poslovni plan. No, o detaljima je još prerano govoriti”, kaže Jambreković dodajući kako je primarno, da se investicija što prije vrati. Kako je naglasio odluci je kumovala činjenica da se propala tvornica nalazi na sjajnoj poziciju u središtu Zagreba.

Tvrtka Radnik posljednje tri godine bilježi milijunske dobitke, tako je 2014. godinu završila s 20,3 milijuna kuna dobiti, 13,2 milijuna je pozitvni rezultat iz 2013. godine, a 2012. su imali više od pet milijuna kuna dobiti. No, tvrtka je u medijskom prostoru poznata i po tome što je u doba Ive Sanadera i Jadranke Kosor bila jedan od najvećih donatora HDZ-a.

Nekad najveći donatori HDZ-a, a donirali i Kolindu

“Ma nije nam to ni pomoglo ni odmoglo. Ne znam jesmo imali uplate za tu stranku u posljednje vrijeme”, bio je odgovor na pitanje misle bi da bi se iz tog podatka mogle izvući negativni zaključci vezano za kupovinu Kamenskog.

U vrijeme Jadranke Kosor najveći donator sa 775 tisuća kuna bila je upravo tvrtka Radnik čiji je vlasnik i danas Mirko Habijanec dugodišnji član te stranke. Predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović donirali su s 25 tisuća kuna.

Valja svakako naglasiti da je prvotna procjena tvornice Kamensko bila na oko 124 milijuna kuna s obzirom da se radi o velikoj površini u centru Zagrebu. U prvoj dražbi cijena je smanjena na 74 milijuna kuna, da bi na kraju, u 14-tom pokušaju kupljena za 24 milijuna kuna.

Radošević: Ostali smo bez svega i novca i pravde

“Prema prvotnim procjenama minimalni iznos koji bi bio dovoljan da se radnicama isplate zaostale plaće trebao je biti iznad 30 milijuna kuna. No, nažalost tvornica je prodana za 24 milijuna kuna. Nedovoljno. Prva na redu naplate je Partner banka koja ima potraživanja malo veća od 12 milijuna kuna bez zateznih kamata. Tu su troškovi države za stečaj koji je trajao pet godina te neplaćeni računi. Radili smo 11 mjeseci bez plaće sad smo ostali bez svega”, kaže Danica Radošević bivša radnica tvornice Kamensko komentirajući prodaju zgrade.

Kako je naglasila, ovakav scenarij koji je počeo davno prije s uništavanjem tvornice se očekivano i završio.

“Nismo na kraju dobili ni naš novac ni pravdu. Bilo nam je jasno da istraga neće pokazati na krivca. Na žalost takva su vremena. Prevareni jesmo, Kamensko je pretrpjelo najveći teret nepravde i pljačke. Svima na sramotu!”, kaže Radošević misleći na istragu DORH-a oko rastakanja tvornice, a koja nikad nije okončana.

Sve je krenulo od Dalte

Podsjetimo, uništavanje tvornice Kamensko bila je jasna sprega politike, medija, tajkuna i istražnih organa kao bi se zbog profita uništila tvornica te da bi se na kraju sve zataškalo. Pipci afere išli su od Miroslave Kutle, pa do medijskog magnata Ninoslava Pavića, a svoje prste imao je i Ivica Todorić dok DORH već godinama radi na općem dojmu da se nešto – radi.

Ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. “Nabildanu” Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.

Evo kako je tvornica uništena

Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju 2012. godine godine, a Dalta je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu iste godine za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić  je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom  dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke.

U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko.

Trokut na kojem je sve stalo

“Predsjednik je rekao da će nam pomoći da se slučaj Kamensko riješi. Ali ništa nam nije pomogao. Od njega nismo ništa dobili, niti je išta pokrenuo. Svi smo čekali samo da se maknemo, da ne dolazimo više gore na Pantovčak”, govorila je Danica Sabljak, bivša radnica Kamenskog. Ravnatelj policije Oliver Grbić prozvao je glavnog bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Tako je spomenuo i ulogu predsjednika Hrvatske u zaustavljanju istrage.

“Govorim o trokutu između predsjednika Ive Josipovića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i Ninoslava Pavića”, rekao je Grbić.

IZVOR: Index.hr

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.