Hoće li studenti kroatologije dati mira novom ministru obrazovanja prvih 100 dana?

Ove godine slavi se 20. godišnjica Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu, odnosno on nije mijenjan od 1996. godine, i toliko godina traje borba već diplomiranih kroatologa i sadašnjih studenata kroatologije na Hrvatskim studijima, koji su najbolje ocijenjeno visoko učilište koje izvodi studijske programe u društvenom i humanističkom području, među 14 fakulteta, 24 sveučilišna odjela, četiri veleučilišta i dvije visoke škole.

A problem koji taj Pravilnik izaziva je prilično apsurdan:
kroatolozi mogu predavati hrvatski jezik u srednjim školama, ali ne i osnovnim!
Kroatolozi mogu najnormalnije raditi kao profesori hrvatskog jezika u srednjim školama, budući da je Pravilnik za taj sustav dopunjen još 1999. godine.
A po Pravilniku za osnovno školstvo, kroatolozi ne mogu predavati jer se 1996. nisu našli u točki 2, gdje je propisano da nastavu iz hrvatskog jezika i književnosti mogu izvoditi profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor jugoslavenskih jezika i književnosti koji su diplomirali do 1991. godine.

Danas se u osnovnim školama zapošljavaju kroatisti i učitelji razredne nastave s pojačanim programom hrvatskog jezika, no ne i kroatolozi s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu s nastavničkog smjera.

U međuvremenu je oko dvadeset generacija studenata diplomiralo kroatologiju, a ti isti gube radna mjesta zbog Pravilnika, budući da ih se ne smatra stručnima za ovo područje.

I laiku je jasno da se ta diskriminacija prema studentima kroatologije može riješiti jednostavnim izmjenama, no iz nekog razloga nijedan ministar obrazovanja u ovih 20 godina nije uspio napraviti tu izmjenu.

Poslano je mnoštvo emailova, pisama, prepiske, no već 20 godina se pjeva refren “u izradi je”.

Hoće li novi ministar znati završiti stihove, ili će studenti morati mijenjati pokvarenu ploču?

Hrvatski studiji

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Comments are closed.