Aktivisti iz Hrvatske i Slovenije rezali žilet-žicu kod Trnovca

Sve su smjeliji aktivisti u rezanju slovenske bodljikave žice. Ovaj put grupa slovenskih i hrvatskih rezača pred našim je kamerama u šumi kraj Čakovca, škarama za metal uklanjala žicu. Iako je njihov potez simboličan, nadaju da se da će ih slijediti i drugi, a ministru Ostojiću rezanje ne smeta

Aktivisti iz Hrvatske i Slovenije rezali žilet-žicu kod Trnovca

Organizirana akcija slovenskih i hrvatskih aktivista je uspjela! Oko 15 hrvatskih i slovenskih aktivista, opremljenih škarama za metal, prerezali su 10-ak metara žice kod mjesta Trnovec pored Čakovca.

“Ne strah nas nije, mi se vodimo etičkim i moralnim načelima, žice i granice su nam apsolutno neprihvatljive u svijetu u kojem nam se govorilo da ulazimo u zajednicu bez granica, a sada vidimo da to uopće nije tako”, rekla je jedna od aktivistica.

Šuljali su se šumom te rezali sve što im se našli pod rukom, a prerezane kolutove su ostavili sa strane, kao i rupu u ogradi. Policija ih nije vidjela.

Organizirali su se preko Facebooka te naglasili kako su svjesni da “ovim činom nisu postigli puno”, već je bitna poruka. Kažu da su zato i zvali medije te se nadaju da će ovo pokrenuti lančanu reakciju.

Iako je prije bilo individualnih, ovo je prva ovakva grupna akcija rezanja.

Magla je pomogla da ostanu neprimjećeni od strane slovenske granične policije, ali itekako su svjesni da zbog uništavanja državne imovine i ilegalnog prelaska granice mogu i kazneno odgovarati u Sloveniji.

“Za to su u Sloveniji opasne kazne, od 1 do 8 godina zatvora za rezanje žice jer je to uništavanje imovine”, rekao je jedan aktivist.

U Hrvatskoj ne trebaju previše strahovati, sudeći prema reakciji, još uvijek, prvog čovjeka policije, na pitanje je li čuo da se sprema ovakva akcija.

“Samo jedna? Ja sam iznenađen. Mislim, što se toga tiče… ovaj, naravno žica na hrvatskoj strani nema. Ono što je sigurno to je da, ja ću to ponoviti, nikad nijedna žica nije bila niti dobar signal, nit je to rješenje, nit je potrebno, niti može zaustaviti to imigranti”, prokomentirao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

IZVOR: Vijesti.hr

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.