Foto: Marko Lorenzo Blaslov

Treći festival Brdo knjiga uljepšao večeri i vikend Samoboru i okolnim brdima

Bogat i raznovrstan program trećeg festivala “Brdo knjiga“ privukao je brojne Samoborce i njihove goste koji vole kombinirati knjige i planine. Od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja u samoborskom Centru za mlade Bunker, muzeju i na raznim lokacijama Parka Prirode Žumberak – Samoborsko gorje održana su predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, izložbe, radionice za djecu i odrasle, izleti, prodajna izložba knjiga, glazbeni nastupi i mnoge popratne aktivnosti.

Dobra energija se osjetila već na dupkom punom otvaranju festivala prve večeri, a tako se nastavilo do kraja četvrtog dana i popodnevne fešte brdsko-knjiških izletnika u planinarskom domu pod Okićem. Na ovo neobično Brdo u Samobor već sad ciljano dolaze ljudi s raznih strana koji znaju da će u šarmantnom gradu i odličnom društvu čuti i pročitati brdo dobrih stvari. Netipičan književni festival vodi ih i na pomno isplanirane i osmišljene izlete tijekom kojih se u stankama u šumskom hladu čitaju planinske knjige, traži blago, čine dobra djela, informira, inspirira, raspravlja i na kraju – naravno – slavi.

Na svečanom otvaranju festivala Stipe Božić i Alan Čaplar predstavili su monografiju „Planine / Mountains“, knjigu povodom 150 godina Hrvatskog planinarskog saveza. Uz nastup benda Pavel, publiku je oduševilo pred-premijerno prikazivanje epizode „Biokovo“ iz druge sezone serijala „Planine“. Nakon prikazivanja, voditelj epizode, glumac Vedran Mlikota i urednice HRT-ova serijala Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas s nekima od sugovornika i suradnika serijala na pozornici su zaslužili veliki pljesak pune dvorane. Na otvaranje su došli i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić kao i predstavnici Zagrebačke županije, Turističke zajednice Grada Samobora i drugih institucija koje podržavaju festival knjiga i planina.

Bilo je zanimljivo slušati legendu alpinizma, člana HGSS-a i autora brojnih dokumentarnih filmova Stipu Božića kako s glavnim tajnikom Hrvatskog planinarskog saveza Alanom Čaplarom i organizatorom Željkom Žarakom predstavlja dvojezičnu monografiju PLANINE / MOUNTAINS objavljenu povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Čestitke organizatorima koji svake godine zanimljivim programom okupljaju sve više zaljubljenika u planine knjige!“, komentirala je ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek.

Drugog dana festivala neumorni samoborski HGSS-ovci Nikola Tot i Bojan Horvat predstavili su novi zemljovid Samoborskog gorja. Izložba fotografija i projekt „Blago Velebita“ koje su u Bunkeru izložili arheologinja Maja Grgurić-Srzentić i zadarski fotograf Marko Lorenzo Blaslov dirnuli su moderatora Stašu Forenbahera i sve u publici, a njemačka spisateljica i pjesnikinja Anne-Kathrin Godec i novinar, publicist i karstolog Ivo Lučić su na zanimljiv aktivističko – poetski način razgovarali o fenomenu krša, zapostavljenog i često prezrenog u javnom prostoru.

U subotu 18. svibnja su Milena Zajović, selektorica programa Cinehill Film Festivala i lovkinja Morana Zibar uz brdski kviz o knjigama i filmovima duhovito su predstavile novi dom bivšeg motovunskog festivala i pozvale publiku Brda knjiga na „brdo filmova“ u Gorski kotar. Potom su Iris i Darija Bostjančić, prve sestre koje su se zajedno popele na Mount Everest i Darko Berljak, vođa brojnih hrvatskih himalajskih ekspedicija iznijeli svoje himalajske uspomene i dojmove o novom hrvatskom izdanju knjige „Bez daha“, jedne od najčitanijih alpinističkih knjiga svih vremena, Amerikanca Jona Krakauera. Vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj koji se u bogatoj penjačkoj povijesti popeo na čak deset vrhova viših od 8000 metara održao je predavanje nazvano kao i njegova najnovija knjiga „Moje 33 ekspedicije“, za kraj programa u Bunkeru.

Popularni festivalski izleti vikendom opet su u planine privukli duge ali vesele kolone svih generacija. U posjetiteljskom centru Javne ustanove Eko-centar Budinjak autor Igor Eterović predstavio im je knjigu “Filozofija i bioetika planinarenja”. U dinamični razgovor s novinarkom Mijom Dropuljić aktivno se i uključila i publika, koju su prethodno razgalila djeca – čitači planinskih knjiga. Ove godine naime u organizaciji tog izleta festivalu se priključila samoborska udruga Djeca za bolji svijet, čiji je predsjednik Leo Petrov istaknuo važnost edukacije, čitanja i aktivnog boravka u prirodi za djecu.

Zadnji dan festivala dogodilo se treće „Kulturno uzdizanje na Samoborsko gorje“. Planinarenje i druženje publike i gostiju festivala odvelo ih je na vrh Plešivicu. U stankama za predah je Milan Majerović-Stilinović, uz Željka Žaraka (Libricon) inicijator festivala, čitao ulomke iz planinskih knjiga. Sve je završilo u odličnom raspoloženju uz glazbeni nastup dvojca La Papa ispred planinarskog doma pod Okićem.

U popratnom programu u Samoborskom muzeju i ove su godine ujutro Tihana Otmačić i Mia Lovreković, edukatorice i djelatnice Hrvatskih šuma kroz tradicionalne radionice povele mnoge samoborske osnovnoškolce u interaktivne „Šumske avanture“.

Povodom festivala u galeriji Art Room u centru Bunker slike planinskih „Jezera“ izložila je zagrebačka likovna umjetnica Ana Ratković-Sobota. Atraktivna i dojmljiva izložba ulja i akrila na platnu s motivima hrvatskih i svjetskih planinskih jezera ostaje otvorena do 19. lipnja.

Organizator festivala, izdavačka kuća Libricon iz Zagreba i Pučko otvoreno učilište Samobor kao su-organizator zahvaljuju svim gostima, partnerima i publici koja se u velikom broju i sa sjajnom voljom odazvala na sve dane i raznovrsne programe. “Uljepšali ste mi večer, vikend, život!”, takve poruke stižu od publike, a ova publika ima dovoljno kilometara i u duljinu i visinu da zna prepoznati dobru stvar. Treće Brdo knjiga je stvarno i osjetno ponovno naraslo i pretvorilo se u specifičan festival – događaj.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.