Ostavština Rudolfa Steinera – baština za sve

Ovogodišnje Dane europske baštine, pod zajedničkom temom Baština za sve, Gradska knjižnica u Zagrebu obilježila je izložbom o Rudolfu Steineru (1861. – 1925.), svestranom teoretičaru i praktičaru, istraživaču filozofskih, socijalnih, duhovnih i umjetničkih dimenzija ljudskog znanja i zagovaratelju holističkog pogleda na svijet i čovječanstvo. Izložba je ostvarena u suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca u Međimurju, koji ove godine mnogobrojnim manifestacijama, predavanjima i susretima obilježava 160. godinu njegova rođenja.

Steinerove ideje, u njegovo vrijeme originalne, inovativne i vizionarske, u današnjici imaju praktičare u cijelome svijetu: tisuće waldorfskih ustanova i farmi biodinamičke poljoprivrede, stotine klinika antropozofske medicine, terapijskih centara i centara za obuku liječnika i njegovatelja, etičkih banaka te proizvođača prirodnih proizvoda s certifikatom Demeter. Cjelokupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera temelji se na njegovanju i promicanju različitosti, jednakosti i pravednosti, stvaranju održivog i inkluzivnog društva i uvjerenju da ljudsko znanje nema granica.

Dani europske baštine obilježavaju se od 1991. godine na poticaj Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska se, u organizaciji Ministarstva kulture i medija, manifestaciji pridružila 1995. godine.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.