Muzej Međimurja, kao jedini predstavnik Hrvatske, finalista za najbolji muzej Europe!

U Portimãu, u Portugalu je održana završnica izbora za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima – nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) – koju dodjeljuje Europski muzejski forum, a Muzej Međimurja Čakovec – kao jedini predstavnik Hrvatske tako se našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja.  Iako je pobjeda ovaj put izmakla za dlaku, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove – čuvara međimurskog kulturno-povijesnog blaga i temelja identiteta.

Međimurski put, upisan u promišljenu razvojnu strategiju prezentacije kulturno-povijesne baštine  te njezine povezanosti s turizmom, dobio je novu potvrdu svoje uspješnosti, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao: „Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez jer na vrlo kvalitetan način obogaćujemo turističku ponudu, predstavljamo naše nematerijalno  kulturno blago i gradimo put prepoznatljivosti i van Hrvatske. Nastavljamo s aktivnom promocijom naših vrijednosti kroz niz ideja i planova koje imamo za naredno razdoblje.“

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi  prisustvovali  su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja“, poručila je iz Portugala ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je, uoči proglašenja, u četvrtak, predstavila naš Muzej na prigodnoj konferenciji u organizaciji Europskog muzejskog foruma. U centru ravnateljičina izlaganja bila je Riznica Međimurja i njezin utjecaj za zajednicu koju je oživjela nizom edukativnih sadržaja te sadržaja iz kulture. Prezentaciju je pratila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec  i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

ZLATNI PUT RIZNICE

U Riznici, novouređenom dijelu našeg povijesnog spomenika najviše kategorije, posjetitelji ostaju začarani mistikom međimurskih legendi, pod čijom koprenom otkrivaju burne događaje iz prošlosti drevnoga dvorca. Iz drevne i zubom vremena načete fortifikacije Staroga grada u Čakovcu, u najvećem je ulagačkom ciklusu ikad, 2021. godine rođena  Riznica Međimurja. Usprkos svim izazovima, tada je okončan kolosalni i povijesni europski projekt revitalizacije fortifikacije Staroga grada koji je postao Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, sa suvremenim, multimedijskim konceptom koji su osmislili muzejski stručnjaci našeg Muzeja Međimurja Čakovec, a građevinski radovi djelu su međimurskih ruku.

‘Čarolija’ novoga postava brzo je po otvorenju odjeknula stručnom zajednicom i javnošću te je Riznica Međimurja upisana u turističku kartu Europe. Uskoro, stiže i prvo veliko priznanje: Riznicu je Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim stalnim muzejskim postavom Hrvatske za 2022. godinu.

Realizacija projekta bila je iznimno kompleksna jer je svaki dodir građevinara s drevnim kamenom otvarao novi izazov. U konačnici projekt je dosegnuo vrijednost od 45 milijuna kuna, no novcem je nemjerljiv utjecaj kojim je Riznica u vrlo kratkom vremenskom roku upisala Međimurje zlatnim slovima u kartu kulturno-povijesne baštine Europe. Po završetku velikog projekta, nastavljeni su i, u međuvremenu, okončani radovi na konstrukcijskoj sanaciji sjevernih krila palače Zrinskih te slijedi uređenje okoliša staroga grada. No, Muzej Međimurja Čakovec, uoči svog 70. rođendana, ušao je u novi projekt – energetsku obnovu Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najznačajnijeg međimurskog slikara o čijem vrijednom nasljeđu MMČ skrbi.

Muzej Međimurja s Riznicom neizostavan je dio turističke ponude Međimurja koju gosti ne zaobilaze. Susret sa zidinama fortifikacije i palače u novom ruhu, posjetitelje, osobito one koji se s drevnim kompleksom susreću prvi puta, ostavlja bez daha pa je svakodnevni prizor podizanje objektiva kamera i mobitela prema impozantnom zdanju da se fotografijom sačuva doživljeni ushit.

Domaćim ljudima Riznica je mjesto kojem se vraćaju i s kojom rado komuniciraju tijekom šetnji Perivojem Zrinskih.

Samo u prvoj godini djelovanja, od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine, Riznica bilježi 23.910 posjetitelja, a u 2023. je broj posjeta je rastao te je postav razgledalo još gotovo 25.000 ljudi. Do danas ovaj jedinstveni postav razgledao je više od 50.000 ljudi.

‘Ključ’ kojim posjetitelj otvara vrata Riznice zauvijek u njegovo srcu zaključava uspomene na nezaboravno putovanje prošlošću Međimurja. Riznica je danas čuvarica znanja o turbulentnim zbivanjima iz davnih stoljeća koja su mijenjala povijest Europe, događajima čije je poprište bilo upravo među ovim zidinama. Riznica je čuvarica blaga koje su nam baštinili preci i ponos Međimurja. Riznica je i prvi stalni muzejski postav u Hrvatskoj koji prezentira nematerijalnu baštinu svog zavičajnog kraja. Međimurje se može pohvaliti s visokom brojkom od 17 nematerijalnih zaštićenih kulturnih dobara, dok je Međimurska popevka u prestižnom društvu na UNESCOVOJ listi svjetske baštine.

Pod našim drevnim Starim gradom sniva zmaj, kaže međimurska legenda. Dok god bdijemo nad blagom riznice, dotle će Pozoj mirno spavati.

Izvor i foto: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.