Foto: Telegram.hr

Laura Kövesi dala packu Plenkoviću

Prošloga petka policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen Koržinek, zbog sumnjivih poslova s Geodetskim fakultetom. Bio je to drugi put da policija u posljednjih mjesec dana ulazi u spomenuto ministarstvo, a tog petka ujedno su pretreseni uredi i domovi ministričinih bliskih suradnika. Riječ je, kako je poznato, o istrazi zbog afere koju je otkrila Telegramova Dora Kršul .

Premijer Andrej Plenković, komentirajući novi dolazak policije u Ministarstvo kulture i medija, opet je branio svoju ministricu i ponavljao kako je posao s Geodetskim fakultetom platila hrvatskim, a ne europskim novcem. Time je još jače rasplamsao spekulacije kako pokušava odmaknuti Ured europskih tužitelja od ministrice Obuljen Koržinek.

Stigao odgovor Kövesi

Premijer je pred kamerama doslovno tumačio kako bi DORH trebao početi istraživati ministričinu aferu i tako taj slučaj preuzeti od EPPO-a: “Ako ima neki problem, to sve treba istražiti. Onda u normalnim okolnostima DORH i Uskok trebaju pokrenuti svoje izvide. Neovisno od EPPO-a. I onda dolazimo do pozitivnog sukoba nadležnosti…”.

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi za N1 osvrnula na premijerov istup. Iako je na početku istaknula da u pravilu ne komentira političke izjave, odmah je dodala: “međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u naše istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu”, poručila je u odgovoru novinarki Ani Raić.

Tko je nadležan za istragu?

Zatim se osvrnula i na premijerove tvrdnje o tome tko je nadležan u istrazi i njegovu inicijativu da bi se DORH trebao umiješati: “Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.”

Glavna europska tužiteljica zaključuje da bi takav razvoj događaja, odnosno sukob nadležnosti, značio “ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”.

Koju to Uredbu spominje?

Ta Uredba koju u priopćenju spominju dogovorena je prije tri godine kako bi se moglo de facto financijski sankcionirati zemlje članice koje narušavaju načela vladavine prava, a u slučaju kada to utječe ili bi moglo utjecati na financijske interese EU-a, dakle na sredstva iz zajedničkog europskog proračuna.

Ta uredba, među ostalim, kao krajnje mjere za zaštitu EU proračuna predviđa suspenziju ili smanjenje isplata europskih sredstava državi članici za koju se utvrdi kršenje. Laura Kovesi se nedavno pozvala na odredbe te iste Uredbe kada je Europskoj komisiji poslala pismo u kojem se požalila na slovačku vladu, odnosno na planirane izmjene kaznenog zakonodavstva, upozorivši da će se tim izmjenama smanjiti učinkovitost EPPO-a u istraživanju i procesuiranju djela iz njihove nadležnosti.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.