Zbog prelaska na euro masovno gašenje bankomata, evo kako do novca

Pojedini bankomati već imaju obavijest da tijekom prosinca neće raditi, a zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega njih 40 posto. Dakle, pred Božić dobar dio bankmata neće raditi, a za RTL su iz HNB-a objasnili zašto je to tako.
 

 
– Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euronovčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune – rekao je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

Masovno gašenje počet će za desetak dana.

– Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu – govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Valja napomenuti da se od 15. prosinca do 15. siječnja neće plaćati naknada za podizanje novca na bankomatu druge banke.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.