Postoje automobili koji po zakonu ne mogu dobiti kaznu za brzu vožnju

Ne može se izdati kazna za vozilo u pokretu ako se njime upravlja u načini rada bez vozača.

Razvoj tehnologije toliko je brz da ga ljudi teško mogu pratiti, a još je gora stvar kada je u pitanju regulativa i dugotrajan proces donošenja zakona za neke nove tehnologije, što najbolje možemo vidjeti na primjeru regulative AI-a. Jedna od stvari u budućnosti koju će također trebati regulati, uključujući i u Hrvatskoj su – autonomna vozila.

Današnji su zakoni pisani isključivo za vrijeme u kojem se za volanom automobila morao nalaziti vozač, a iako su se na nekim tržištima zakoni počeli prilagođavati robotaksijima, to nije slučaj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji na čijim se cestama već neko vrijeme voze automobili u kojima nema vozača. Naime, zbog rupe u kalifornijskom zakonu o prometu, policija ne može kazniti automobile u kojima nema vozača zbog prekoračenja brzine. Naime, u zakonu stoji da se može kazniti samo automobil u kojem se nalazi vozač, piše Zimo.hr.

Ne može se izdati kazna za vozilo u pokretu ako se njime upravlja u načini rada bez vozača, stoji u internoj poruci zapovjednika policije u San Franciscu Billa Scotta. Dok ih se ne može kazniti za brzu vožnju, ova vozila ipak nisu imuna na kazne za nepropisno parkiranje tako da i računala moraju voditi obzira o mjestu gdje će parkirati.

No dok u Kaliforniji, barem do sada, nisu vodili računa o robotaksijima i zakonima koji bi se trebali odnositi i na vozila u kojima nema vozača, u drugim saveznim državama u kojima se testiraju robotaksiji, zakoni su se prilagodili situaciji. Tako u Teksasu i Arizoni postoji regulativa koja se odnosi i na autonomne automobile na koje se odnose zakoni kao i za vozila kojima upravljaju ljudi. Dakle, ako robotaksi vozi brže od ograničenja, u tim državama i on bi trebao dobiti kaznu.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.