Marina Orsag: “Naša stand-up scena trenutno je najjača u regiji”

Kako je i sama rekla, ovih dana joj je ‘malo kaos’ jer je odlučila hrabro, gotovo sama, uz asistenticu, organizirati prvi međunarodni ženski festival stand-up komedije koji će se održati u tri hrvatska grada. Marina Orsag, jedna od najdugovječnijih hrvatskih stand-up komičarki, nasmijava nas već 18 godina, a u TOPCASTU TOP RADIJA voditelju Kruni Belku govorila je i o onim manje smiješnim temama, kao što su nošenje s hejterskim komentarima, ali i što je najgore doživjela na sceni. Poznata stand-up komičarka srušila je i stereotipe da su Hrvati u regiji najmanje duhovit narod: Mislim da trebamo biti ponosni na jačinu naše stand-up scene“.

Punoljetnim stažem na sceni Marina je usporedila stand-up scenu u Hrvatskoj onda prije 18 godina i trenutno:

„Puno je drugačija. Sada Zagreb i Split imaju redovnu lokalnu stand-up comedy scenu. Po svim ostalim gradovima se nastupa vrlo često. Žao mi je što dosta publike ne kuži da je hrvatska scena, koliko god je po nekim stereotipima da smo mi najmanje duhoviti od cijele regije, trenutno najjača u regiji po broju kvalitetnih i profesionalnih komičara te po broju produciranih nastupa.“

Istaknula je Marina da joj je šok kako je od početaka kada su imali po jedan, dva nastupa, sada došli na razinu na kojoj se u sceni uz četiri brenda, producira 120 nastupa mjesečno.

„Mislim da trebamo biti ponosni na jačinu naše scene. (…)“, rekla je komičarka.

Humor je, složila se Marina s voditeljem Krunom Belkom, kao kategorija vrlo težak za ocijeniti jer je vrlo subjektivan.

„Ljepota hrvatske stand-up comedy scene je u tome što mislim da sada trenutno ima takvu raznolikost komičara i komičarki da svatko u hrvatskoj publici može naći nešto točno baš za sebe, a i da gleda ostale koji nisu baš točno po njegovom ili njenom ‘ćeifu’, sigurno će ih nasmijati.“, rekla je stand-up komičarka.

Marina je otkrila kako nema loših iskustava s reakcijama publike onda kada bi publika namjenski došla na stand-up comedy nastup. Međutim, otkrila je kada to nije bio slučaj i što je to što joj se najgore dogodilo na sceni:

„Kada nas recimo stave da otvaramo prije nekog koncerta ili nas stave na neki event gdje se pije, pleše pa nas u jedan u noći ubace kao iznenađenje..To smo sada prestali radili, ali kada smo bili u počecima, ne znaš gdje, šta, kako može funkcionirati. Ako su ljudi već malo popili i plesali bi, a ti se popneš u jedan u noći, onda je bilo nekad ‘daj makni se’. Možda najgore što pamtim se desilo kolegi Furjanu i meni na jednom festivalu, a kolegi Vlatku i Goranu na drugom festivalu gdje su ih htjeli nekakvi tući. A nama se desilo da smo trebali otvarati za koncert Psihomodo popa koji je kasnio nekih sat i nešto. Mi smo rekli da nas puste odmah kada smo mi trebali nastupiti pa će se lako onda puštati neka muzika. Oni su rekli ‘ne, ne, čekat ćemo otvorenje točno tih dvadesetak minuta prije nego oni dođu’. Publika je bila na vrijeme, počeli su piti, čekali Psihomodo pop, velike zvijezde. Onda su počele malo rasti i tenzije, a mi smo se nakon sat i nešto njihovog čekanja i ljutnje počeli penjati. Zatim su i vidjeli da su oni došli, razveselili su se i očekivali su da će oni doći na pozornicu. Ali ne, mi smo se penjali na pozornicu, još sam ja bila na štakama (…) pa su nas gađali limenkama, ne punim, hvala Bogu pa smo se uspjeli izmicati..(…).“

Komičari se, u moru odličnih i pozitivnih reakcija ipak susreću i s ‘hejterskim’ komentarima.

„Meni dodatno i zbog ove neke druge ‘šarene’ strane mog javnog života pa mi to još, naravno, podebljava cijelu situaciju, a i žensko sam pa to još možda malo podebljava situaciju. Ali ovo ‘šareno’ mislim da najviše podebljava situaciju.“, rekla je iskreno Marina.

Poznata stand-up komičarka organizira prvi međunarodni ženski stand-up festival u Hrvatskoj.

„Krenula sam u to zato što smatram da je humor jako veliki alat i da s njim možemo u potpunosti mijenjati određene predrasude. Mi međusobno, kada smo počeli surađivati i nastupati u Srbiji, BiH, Sloveniji itd. smo skužili da te fore ljudima nekako terapeutski prolaze o odnosima između naših država pa smo onda konkretnije počeli raditi na tome s tim regionalnim nastupima. (…)“

Otkrila je Marina i još neke detalje oko festivala:

„Imamo tri grada. (…) S obzirom na to da dolaze komičarke iz New Yorka, Hong Konga, iz određenih zemalja koje su stvarno daleko, možda nije imalo smisla dofurat ih samo za jedan nastup, a niti logistički isplativo. Eto, odlučila sam raditi tri. Radimo Svetvinčenat u Istri, (…) druga lokacija je dvorac Dubovac u Karlovcu, (…) treća lokacija je Atrij Muzeja grada Zagreba (…).

Cijeli TOPCAST pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=zvaDWPJF2_Q

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.