Nove manipulacije ministrice Nine Obuljen Koržinek

Ove godine u listopadu istječe trogodišnji rok koji je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima ostavljen izvođačima i glazbenim izdavačima za retroaktivno uređenje njihovih odnosa pod prijetnjom da će kolektivna organizacija izvođača, koja nije ni financijski ni kreativno sudjelovala u stvaranju glazbenih snimaka, ostvarivati njihova prava. To podrazumijeva i velike financijske prihode koje će kolektivna organizacija HUZIP ubirati za sebe, na teret izvođača i glazbenih izdavača, a Zakonom nije navedeno kome će se i u kojem opsegu financijska sredstva raspodjeljivati niti uz koje troškove.

I dok Ministarstvo kulture i medija uporno ističe kako Zakon nije retroaktivan ne pružajući za to nikakvo pravno obrazloženje, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osobno je potvrdila u svojim odgovorima na postavljena zastupnička pitanja Hrvatskom saboru da se novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koristio za uređenje i ulaženje u privatnopravne odnose između izvođača i glazbenih izdavača što je protuustavno. Zanimljivo je i da je sama ministrica potvrdila ono što su Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF isticali cijelo vrijeme, a to je potencijalni nastanak brojnih sudskih sporova, upravo zbog novog modela retroaktivnog reguliranja prava koje je Zakon nametnuo.

Budući da je riječ o presedanu na razini Europske unije i na jedinstvenom digitalnom tržištu, Europska organizacija nezavisnih glazbenih izdavača izrazila je jasan stav i spremnost na podršku u eventualnim postupcima pred europskim institucijama i Europskim sudom, a što su već ranije naglasili i najveći svjetski diskografi.

Ustavnom sudu dostavljena su brojna pravna i stručna mišljenja, kao i spomenuta dokumentacija kojom ministrica potvrđuje da Zakon sadrži ozbiljne povrede Ustava RH te se od Ustavnog suda očekuje da zauzme jasan stav o neustavnosti pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, budući da danas pravno to više ne bi smjelo biti upitno.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.