Oglasi

U Zagrebu održana konferencija Better Future of Healthy Ageing 2020

U Zagrebu je prošlog tjedna održana online znanstvena konferencija Better Future of Healthy Ageing 2020. Na konferenciji je sudjelovalo više od 600 znanstvenika i stručnjaka, a kroz više od 70 prezentacija predstavljene su nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje i održivost zdravstvenih sustava. Konferencija, čiji je organizator bio Medicinski fakultet u Zagrebu, virtualno je umrežila 30 zemalja, a emitirala se sa Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Tako je Hrvatska još jednom pridobila svjetsku pozornost na području zdravstva, nakon što se uspješno izborila s epidemijom COVID-19.

E-konferencija završila je usvajanjem Policy papera koji objedinjuje preporuke za zdravije starenje i održivost zdravstvenih sustava, te će biti uvršten u Green paper EU-a. BFHA2020 je dobila financijsku podršku Europske unije, a poruku podrške organizatorima konferencije poslala je i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. „Digitalna transformacija zdravstvene zaštite i skrbi jedan je od ključnih aspekta za podršku starijoj populaciji, poboljšanju kvalitete života i omogućavanju ekonomske održivosti zdravstvenih i socijalnih sustava. Istraživanje i inovacije bit će presudni za postizanje pristupa usmjerenih na individue pri organiziranju navedenih sustava. Uvjerena sam da će ova konferencija uvelike pridonijeti našem razmišljanju o tome kako osigurati da svi možemo uživati ​​u zdravoj i aktivnoj sadašnjosti i budućnosti, po principu jednakosti za sve osobe i regije te, u konačnici, stvaranju bolje budućnosti za zdravo starenje u EU.“, poručila je Šuica.

Kao jedan od prioriteta predsjedanja Vijećem EU, Hrvatska je izabrala upravo zdravo starenje. Jedan od razloga je i taj što je dolaskom 2020. započela dekada zdravog starenja. Prema projekcijama UN-a, svjetska populacija osoba iznad 60 godina će se udvostručiti do 2050., dok bi u Hrvatskoj udio stanovnika starijih od 65 godina mogao narasti i preko 20%.
„Jedan od zadnjih sastanaka koji se održao u Bruxellesu prije pandemije COVID-19 bio je sastanak direktora javnog zdravstva, a među glavnim temama tog sastanka bilo je i zdravo starenje. Mi smo u tome istaknuli hrvatsku promjenu paradigme u javnom zdravstvu i zdravstvenom sustavu, a to je prelazak s liječenja posljedica na prevenciju, odnosno na promociju zdravlja i sprječavanja kroničnih nezaraznih bolesti koje su danas globalno, a i kod nas u Hrvatskoj, najveći teret što se tiče morbiditeta, mortaliteta i opterećenja zdravstvenog sustava. Kolege direktori javnog zdravstva iz drugih zemalja EU su podržali i tražili da se s ovom temom nastavi i dalje te istaknuli da demografske promjene jednako pritišću zdravstveni sustav Hrvatske, kao i zdravstvene sustave drugih zemalja.“, poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


SEDMI STAR FILM FEST

Podržite literarno izražavanje djece

Odredite sami iznos

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1,00€

Oglasi
Gabi prijevodi
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: