FOTO; REUTERS/Anushree Fadnavis

Detalji skorašnjeg natječaja za sufinanciranje električnih vozila

U prvom kvartalu ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavit će poziv za sufinanciranje električnih vozila.

Natječaj je najavio Mladen Ilijević iz Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU-a na konferenciji Energetska nezavisnost koju u Đurđevcu organizirao energetski portal Energetico.
Kako je Ilijević objasnio za Poslovni dnevnik već kroz dva, ili nešto malo više mjeseca, može se očekivati raspisivanje natječaja u vrijednosti od 15 milijuna eura, a taj će poziv biti namijenjen građanima, odnosno fizičkim osobama. Natječaj za pravne osobe, odnosno poslovne subjekte i javni sektor bit će objavljen nešto kasnije. Poslovnjaci i javni sektor morat će čekati nešto duže na natječaj jer se čekaju izmjene programa potpora, a koje utječu i na iznos potpora koja poduzeća mogu primiti.

No građani se već polako mogu pripremati za objavu natječaja.

Uvjeti prijave na poziv za sufinanciranje električnih vozila, rekao je Ilijević, trebali bi biti slični kao što su bili na prethodnim natječajima. A prethodnih su se godina umjesto najbržeg prsta prijave podnosile preko ovlaštenih trgovaca automobila uz uplatu akontacije.

Prošle godine poziv, unatoč najavama da će ići na jesen, pa do kraja listopada 2023., nije bio raspisan.

Na posljednjem je pozivu, koji je bio raspisan u lipnju 2022., bilo osigurano 108,3 milijuna kuna (14,3 milijuna eura) za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila od čega je fizičkim i pravnim osobama bilo namijenjeno 13,7 milijuna eura, a javnom sektoru 664 tisuće eura (5 milijuna kuna).

Usprkos nedostatku potpora i prošle je godine rastao broj novo registriranih električnih vozila. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske u 2023. je registrirano 68 posto više električnih vozila nego što ih je bilo 2022. Ukupno ih je hrvatskim cestama krajem prošle godine bilo 7032.

Također, na konferenciji “Energetska nezavisnost” u Đurđevcu najavljeno je da će poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća biti objavljen u drugoj polovici veljače.

Na konferenciji su održana tri panela u kojima se raspravljalo o energetskoj samodostatnosti, obnovljivim izvorima energije te geotermalnom potencijalu Hrvatske. Sudionici konferencije su bili predstavnici jedinica lokalne samouprave, više energetskih institucija te stručnjaci. Jednoglasno je zaključeno da Hrvatska ima itekako potencijal biti energetski nezavisna, posebno zbog otkrivenog velikog geotermalnog potencijala. No, kao u svemu, tako i u ovome, nedostaje realizacija, a koja u energetskim projektima jako dugo traje.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.