Sinj najsigurniji, Čakovec najnesigurniji grad – statistički!

Čakovec

SPLITSKO-dalmatinska policijska uprava najsigurnija je u Hrvatskoj, a među deset najsigurnijih gradova čak su tri iz te uprave, dok je Sinj zauzeo visoko prvo mjesto.

Na drugom mjestu je Petrinja sa stopom 1,75 a na trećem Samobor s 1,79. Među deset najsigurnijih gradova su i Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split. Među najsigurnijim gradovima na ljestvicu su u prvih deset 2015. u odnosu na godinu ranije ušli i gradovi Sisak i Vukovar, koji su u 2014. bili vrlo blizu top deset gradova. Iz prvih deset ispali su Virovitica, Velika Gorica i Kaštela.

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela (ubojstva, silovanja, teške tjelesne ozljede) istraživanje je pokazalo da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu.

S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, a visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar te Đakovo.

Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. zabilježeno je u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici.

Prometno najsigurniji gradovi bili su pak Petrinja, Đakovo i Sinj, u kojima je lani bilo najmanje teško stradalih i smrtno stradalih u prometu.

S druge strane, titulu najnesigurnijeg grada u Hrvatskoj prošle je godine ponio Čakovec. Gradonačelnik Stjepan Kovač uvjerava kako je grad siguran, ali tvrdi da statistiku kvare krađe poljoprivrednih usjeva te da su u Gradu već osmislili programe kojima će zaustaviti i te krađe.

Iako mnogi to znaju, ali se ne usude javno to reći, ogroman doprinos nezahvalnoj tituli Čakovca daju Romi koji odbijaju socijalizaciju u društvo i žive, osim od svih mogućih socijalnih pomoći, i od krađa, i to usred bijela dana, a kad budu uhvaćeni i optuženi, brane se da se vrši rasno nasilje nad njima. U tome im obilato pomaže HDZ-ova politika i EU službenici po uredima.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.