Obilježavanje blagdana Svete Lucije u Novom Marofu

Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organizatori su obilježavanja blagdana Svete Lucije prezentacijom jela i kolača od kukuruznog. Obilježavanje će se održati 13. 12. 2023. godine s početkom u 18.00 h u Maloj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Obilježavanje blagdana Svete Lucije u Novom MarofuPosjetitelji događanja moći će degustirati jela, kolače i slastice od kukuruznog brašna koje će pripremiti udruge i
poznavatelji tradicijske prehrane šireg varaždinskog kraja. Događanje će započeti prigodnim kulturno-umjetničkim programom i kraćim predavanjem o narodnim običajima vezanima uz blagdan Svete Lucije.

Naglasak će biti stavljen na ulogu žene u obilježavanju blagdana Svete Lucije. Žena toga dana nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje. Prije izlaska sunca pekle bi kukuruznu zlevku ili cicmaru. Umjesto zlevke moglo se prirediti i kukuruznu pogaču – tropanec ili poseban kruščić poznat pod nazivom lucinščak. Zlevku i tropanec morali su blagovati svi ukućani, a dio se tih kukuruznih kolača dijelio i svim domaćim životinjama kako bi one bile zdrave i plodne. tih kukuruznih kolača dijelio i svim domaćim životinjama kako bi one bile zdrave i plodne.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.