Grad Prelog krasi moderno tematsko dječje igralište na 6 tisuća metara kvadratnih

Grad Prelog je obilježio Dan Grada Preloga i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća metara kvadratnih.

Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

„Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor Preloga te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta“, istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga. Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom.

Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

„Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju specijalizirali smo s za proizvodnju tematskih dječjih igrališta jer želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost“, naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa. Kratkom molitvom igralište je blagoslovio župnik Župe sv. Jakoba ap.st. Antun Hoblaj, a uz predstavnike izvođača radova, otvorenju igrališta nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan te predsjednica Mjesnog odbora Prelog Anica Naranđa.

Cijeli prostor zadovoljava najviše standarde kvalitete krajobraznog uređenja te su korišteni najkvalitetniji materijali, a to je drvo bagrema te drvo hrasta, također koristili su se i kvalitetni spojevi od cinčanog i plastificiranog željeza te inox tobogani. Cilj je bio u proizvodnom procesu osigurati kvalitetnu provedbu idejnog projekta te osigurati da igrala budu kompaktna, sigurna i što jednostavnija za prijevoz i montažu, poručuju iz Redoxa.

Ovo igralište je tražilo maksimalnu preciznost i pedantnost pri samoj izvedbi kako bi svi dijelovi sjeli na svoje mjesto i činili jedinstvenu cjelinu šta je najbolje vidljivo u igralu kula koja je proizvedena iz dva dijela koji nasjedaju jedan na drugi te čine cjelinu što se gotovo izvana ne primjećuje. Korišteni su i inovativni principi spajanja kako se navedeni spojevi ne bi primijetili niti iz same unutrašnjosti sprave.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece. Dio koji imitira rijeku Dravu i akumulacijsko jezero Marina s dravskim čamcima i vlakićem koji ide po sol, namijenjeno je za djecu do treće godine starosti. Naglasak ovog segmenta sprava je na taktilnoj funkciji i  razvoju motorike kod djece što se proizvodno postiglo kombinacijom, između ostaloga, travnati tepiha, lijevane gume i gume 50×50 gdje svaki od navedenih ima drugačiji osjet prilikom hodanja. Druga zona igrališta obuhvaća gradske zidine i bedeme s pješčanikom i malim sajmištem, a namijenjena je djeci dobne skupine od tri do šest godina Ovi elementi, između ostaloga, potiču na savladavanje raznih prepreka i animiraju djecu na boravak na otvorenom. Treća zona igrališta je Preloška kula pozicionirana u prostoru kao akcent, što i svojim specifičnim oblikom i visinom i predstavlja. Ovo igralo svojom visinom od 5 i po metara dominira cijelom površinom igrala te je namijenjeno djeci od 6 do 12 godina. Glavna kula je osmišljena kao kulisa za, između ostaloga, razvoj mašte kod djece i socijalizaciju. Osim modernih igrala, prostor igrališta sadrži i fitnes elemente za vrtnju, njihalice, vertikalne konope za balansiranje, prostor za sjedenje, šetnju te brojne druge elemente za igru koji su podložni raznolikoj namjeni ovisno o dječjoj mašti. Također, na prostoru dječjeg tematskog igrališta posađeno je pedesetak novih sadnica stabala.  Naglasak u proizvodnji je bio na kvaliteti i sigurnosti, a u proizvodnom procesu korišteni su kvalitetni, dugotrajni i ekološki prihvatljivi materijali.

Tematska dječja igrališta ključni su čimbenik u stvaranju zajedništva među mališanima te afirmativno utječu na njihovo opće psihofizičko stanje, potiču kreativnost, rješavanje problema i kritičko razmišljanje. Siguran sam da će dječje tematsko igralište u Prelogu biti omiljeno mjesto za zabavu i učenje djece svih uzrasta zaključio je Lovrić i pozvao sve žitelje i posjetitelje grada Preloga da se uvjere u prednost koje im ovakav način krajobraznog uređenja pruža.

IZVOR I FOTO: Grad Prelog

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.