Foto: eumostwanted.eu

Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat

Svake dvije minute u EU se dogodi seksualni napad.

Događa se sada, svake dvije minute. Policiji diljem EU u prosjeku svake dvije minute prijavi se silovanje, seksualni napad ili seksualno nasilje, a žrtva takvog napada može biti bilo tko. No na meti su ipak najčešće žene i djeca, upozorava Europol na rastući problem seksualnog nasilja u EU.

I upravo zbog toga, želeći skrenuti pozornost na neke od seksualnih predatora koji dulje vrijeme izbjegavaju ruku pravde, Europol je u 19 zemalja EU pokrenuo kampanju čiji je cilj konačno hvatanje takvih počinitelja. Objavom njihovih fotografija, osobnog opisa te podataka o počinjenom djelu, Europol se nada da će od građana EU dobiti korisne informacije koje mu mogu pomoći u uhićenju nekih kako kažu, najopasnijih europskih seksualnih predatora. Radi se o 18 bjegunaca čije će fotografije i podaci biti objavljeni na stranici najtraženijih europskih bjegunaca, a plan je da se njihove fotografije sljedeća četiri tjedna vrte po medijima i društvenim mrežama. U Europolovu akciju uključile su se Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Litva, Latvija, Luxemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska i UK.

Mirko Drašković
Foto: eumostwanted.eu

Europol moli građane da dojave policiji ako nekog prepoznaju te navodi da sve dojave mogu biti anonimno poslane preko internetske stranice eumostwanted.eu, nakon čega će biti proslijeđene lokalnim policijama.

Na popisu Europolovih najtraženijih seksualnih predatora je i hrvatski državljanin Mirko Drašković za kojeg se smatra da je u bijegu od 2010. Traži ga se jer je osuđen na tri godine zatvora zbog silovanja koje je 2008. počinio nad žrtvom koja je u to vrijeme bila maloljetna. Zlodjelo je počinio na području PU karlovačke. Danas ima 53 godina, visok je između 171 i 175 centimetara te ima plave oči, a za njim, kao i za svim ostalim seksualnim predatorima čije su fotografije objavljene na popisu najtraženijih Europolovih bjegunaca, raspisan je europski uhidbeni nalog.

Inače Europol je i ranije pokretao slične akcije čiji je cilj bio uhititi kriminalce ranih vrsta. Od 2016. kada je Europol počeo objavljivati podatke i fotografije o najtraženijim bjeguncima, uhićen je 91 kriminalac čije se lice pojavilo na tim fotografijama, s tim da su od tih osoba njih 33 uhićene zahvaljujući informacijama građana.

Večernji list

Donirajte Udrugu Mlada pera

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.