Međunarodni dan osoba s invalidnošću aktivno obilježen u Međimurju

Svečano je otvoren novi Centar DOSTI u Podturnu. Predsjednica Društva Miljenka Radović naglasila je kako je Centar osmišljen za pružanje usluga poludnevnog ili dnevnog boravka osobama s tjelesnim invaliditetom, prvenstveno starijima bez podrške, bez zaposlenja, dakle osobama koje su ostale zatvorene u svoja četiri zida. Dodala je kako u Centru za njih organiziraju razne aktivnosti u cilju povećanja kvalitete života i prerane institucionalizacije.

Centar DOSTI prostire se na neto površini od 882 kvadratna metra, te na tri kata ima prostore za razne oblike fizikalne terapije s bazenom, prostor za treniranje, blagovaonicu, kuhinju opremljenu sukladno sustavu HACCP-a, senzornu sobu, kupaonice, garderobe, tri sobe za odmor i druge funkcionalne prostore. Uz kineziologa i fizioterapeuta korisnicima će na raspolaganju biti logoped, socijalni radnik, psiholog,  te voditelj Centra za pružanje usluga u zajednici DOSTI.

Simboličnim rezanjem vrpce, novi Centar za podršku osobama s invaliditetom vrijedan oko 2,3 milijuna eura, otvorila je Melanija Krčmar. Uz nositelja projekta, Društva za osobe s tjelesnim invaliditetom partneri su bili Općina Podturen i Međimurska županija. Prilikom otvorenja, župan Matija Posavec je rekao.

„Ova je zgrada simbol zajednice koja je snažna onoliko koliko brine za svoju najslabiju kariku. Nije presudan sjaj zgrade ni koliko je u nju novca uloženo, već je bitno da bude ona dom u punom smislu te riječi“, rekao je župan, istaknuvši da će Međimurska županija i u godinama koje su pred nama davati maksimalnu podršku udrugama koje okupljaju osobe s invalidnošću te da naša zajednica snagu pokazuje i skorim otvorenjem novog Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, kao i gradnjom nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, te projektom centra za starije i nemoćne osobe koji će se podići u Nedelišću.

Načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović na kraju je poručio korisnicima neka ova zgrada bude svjetionik nade i izvor novih mogućnosti za sve nas:  „Neka vam ova zgrada bude svjetionik nade i izvor novih mogućnosti za sve nas.“

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.