Međimurski uredski namještaj među najboljima u Europi

  • Sobočan, hrvatski studio za dizajn i poduzeće za proizvodnju namještaja, finalist je u natjecanju DesignEuropa awards sa svojim proizvodom The Performer MOVO, radnim stolom od iverice s kotačima.

  • Hrvatska tvrtka natjecala se s dizajnima kao što je Smegov Full Automatic Espresso Coffee Machine iz Italije, koji je dobitnik nagrade za industriju te slovenskim električnim izvanbrodskim motorom RemigoOne, koji je dobitnik nagrade za mala i nova poduzeća.

  • U EUIPO-u je registrirano više od 800 hrvatskih dizajna.

Dva iznimna dizajna odlikovana su u četvrtom izdanju nagrada DesignEuropa na manifestaciji održanoj u Kongresnom centru Axica u Berlinu. RemigoOne, električni izvanbrodski elektromotor, koji je osmislila slovenska dizajnerica Ajda Bertok u skladu s načelima pomorskih inovacija i održivosti, osvojio je nagradu za mala i nova poduzeća.

Nagrada za industriju dodijeljena je za aparat za kavu Full Automatic Espresso Coffee Machine, koji su dizajnirali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo i Raffaella Mangiarotti za Smeg. Ovaj kompaktni aparat omogućava profesionalnu pripremu kave na jednostavan i intuitivan način.

Finalist u toj kategoriji bio je hrvatski studio za dizajn Sobočan. To je prvi puta da je hrvatska tvrtka dospjela u finale ove prestižne nagrade. Natjecali su se s proizvodom The Performer MOVO, stolom koji je dizajnirao Jakov Fatović. Ovaj proizvod podsjeća na koncept „švicarskog noža”, pri čemu svaka početna površina ima određenu funkciju, npr. radnu ploču, ladicu, ormarić za spise, kutiju za olovke i stanicu za punjenje. Radni stol ima radne ploče s obje strane tako da ga dvije osobe mogu upotrebljavati u isto vrijeme. Model predstavlja moderan i nenametljiv dizajn s detaljima prirodnog drva na unutarnjim površinama koji stvaraju topao i ugodan učinak pri otvaranju ladice ili odjeljka.

Tijekom svečanosti nagrada za životno djelo uručena je švedskoj dizajnerici Mariji Benktzon. Predvodnica u području uključivog i ergonomskog dizajna i prva žena koja je primila ovu nagradu, Benktzon je svoju karijeru posvetila pomaganju drugima kroz dizajn, u suradnji sa Svenom Ericom Juhlinom. Mnogi će je se najbolje sjećati po vrču za kavu koji ne kaplje, koji je dizajnirala za aviokompaniju SAS.

Nagradama DesignEuropa, koje organizira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), odaje se priznanje za istaknute dizajne zaštićene kao registrirane dizajne Zajednice (RCD), kao i utjecajnim dizajnerima u tom području. Postoje tri kategorije nagrada: za mala i nova poduzeća, industriju i životno djelo. Kategorija nagrada za životno djelo dodjeljuje se dizajnerima sa značajnim opusom proizvoda koje su razvili tijekom svoje karijere i koji su utjecali na područje dizajna.

Predsjednica žirija, francuska dizajnerica Isabelle Vérilhac, bivša predsjednica Udruženja europskih udruga za dizajn (BEDA), izjavila je:

Primili smo gotovo 700 izvrsnih nominacija iz raznih industrija diljem EU-a. Stoga je odabir pobjednika bio vrlo zahtjevan zadatak. Ovogodišnji pobjednici primjer su izuzetnog promišljanja o dizajnu, održivosti i odgovornosti za okoliš europskog dizajna. Pobjednički projekti savršeni su primjeri estetike, emocije, funkcionalnosti, kružnosti i uključivosti dizajna. Također pokazuju kako je dizajn ključan poslovni resurs za inovativna poduzeća, kako velika, tako i mala, diljem Europe.

Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a, izjavio je sljedeće:

Nagrade DesignEuropa predstavljaju kreativnost, inovaciju i domišljatost u Europi u svojem najboljem izdanju. Dizajn je u središtu Europe i imamo dva izvrsna pobjednika koji pokazuju moć dizajna. Europski dizajneri i dizajnerska industrija, uključujući mala i srednja poduzeća, doprinose gospodarskom, društvenom, kulturnom i ekološkom razvoju. Naša dobitnica Nagrade za životno djelo, Maria Benktzon, prvakinja je u inovativnom i uključivom dizajnu za svakodnevne predmete, a njezina nadahnjujuća ostvarenja predstavljena su u nekim od najvećih svjetskih muzeja.

Europska industrija dizajna

Tijekom posljednja dva desetljeća zaštita dizajna predstavljala je prekretnicu za poduzeća. Industrije koje u pravilu registriraju dizajne stvaraju 26,8 milijuna izravnih radnih mjesta u EU-u i doprinose ukupnom BDP-u EU-a s 15,5 %.

EUIPO trenutačno registrira više od 100 000 dizajna godišnje, a od travnja 2003., kada je počeo upravljati tim pravom intelektualnog vlasništva, zaprimio je prijave za više od 1,6 milijuna registriranih dizajna Zajednice. Njemačka je vodeća zemlja koja je štiti dizajne na razini EU-a, s ukupno više od 347 000 dizajna, a slijedi je Italija s 202 000 dizajna. Od 2003. Hrvatska je EUIPO-u prijavila 865 dizajna.

U pogledu rodne zastupljenosti, u nedavnom izvješću EUIPO-a utvrđeno je da je samo 26 % dizajna koje su 2021. registrirali nositelji sa sjedištem u EU-u uključivalo dizajnerice, što je ispod razine Južne Koreje, Kine i SAD-a.

Žiri za nagrade DesignEuropa, koji se sastoji od uglednih stručnjaka iz područja dizajna, akademske zajednice, industrije i intelektualnog vlasništva, odabrao je dva pobjednička dizajna s popisa od 8 finalista objavljenog u lipnju.

RemigoOnePobjednički dizajn u kategoriji malih i novih poduzeća: RemigoOne

RemigoOne električni je izvanbrodski motor za plovila. Motor je dizajnirala Ajda Bertok za slovensko poduzeće Remigo, lagan je i jednostavan za prijevoz i upotrebu, čak i za osobe koje nemaju nautičkog znanja. Proizvodi se u Sloveniji i prikladan je za sve vrste brodova težine do 1500 kg. Dizajn se temelji na načelima inovacije i održivosti.

Full Automatic Espresso Coffee MachinePobjednički dizajn u kategoriji industrije: Potpuno automatski aparat za espresso kavu

Ovaj aparat za kavu od zrna do šalice, koji su osmislili Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo i Raffaella Mangiarotti, omogućuje profesionalnu pripremu različitih vrsta kave na jednostavan i intuitivan način. Također sadrži dugotrajnu tehnologiju u kombinaciji s Smegovom estetskom linijom. Izravnim mljevenjem zrna kave izbjegava se uporaba kapsula i otpad se svodi na najmanju moguću mjeru.

Nagrada za životno djelo: Maria Benktzon

Rad Marije Benktzon usmjeren je na uvođenje senzibiliteta likovne umjetnostiMaria Benktzon u svakodnevne predmete koji stvaraju bolje okruženje za sve. Predvodnica u području uključivog dizajna, njezino stvaralaštvo – od kuhinjskog posuđa do predmeta za osobnu higijenu – podiglo je ljestvicu standarda pristupačnosti i funkcionalnosti. Ona je ujedno i prva žena koja je primila Nagradu za životno djelo.

Benktzonini kultni dizajni, koji su oživljeni u suradnji sa Svenom Ericom Juhlinom, uključuju nož za kruh za Gustavsberg (1974.), prvi svjetski kutni nož, Knork Fork za RFSU/ETAC (1978.), koji je u to vrijeme bio revolucionaran te Tanjur za jelo i piće, koji su izloženi u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Još jedan poznati dizajn vrč je za kavu koji ne kaplje, koji je zajedno Juhlinom 1987. dizajnirala za Scandinavian Airlines (SAS), a danas ga koristi više od 30 zračnih prijevoznika diljem svijeta, s više od 500 000 proizvedenih primjeraka.

O NAGRADAMA DESIGNEUROPA

Nagrade DesignEuropa postale su vodeći međunarodni događaj u području industrijskog dizajna. Četvrta svečanost dodjele nagrada održana je 5. rujna u Berlinu, u suradnji s njemačkim saveznim ministarstvom pravosuđa i njemačkim uredom za patente i žigove. Prethodne dodjele nagrada DesignEuropa održane su u Milanu (Italija), Varšavi (Poljska) i Eindhovenu (Nizozemska). Nagradu za životno djelo uručili su i André Ricard, dizajner olimpijske svjetiljke u Barceloni 1992., Giorgetto Giugiaro, poznat po svojim jedinstvenim dizajnima automobila, i Hartmut Esslinger, koji stoji iza dizajna koji su obilježili marku Apple.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.