FOTOnska izRADIONICA ŠAtLA, oSMIJEHA, AmFOR(IZM)A, cItRONIJE i “skore muhe”

Povodom budućeg zajedničkog projekta i natječaja,  Dražen Jergović, dopredsjednik Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) i  Gorkić Taradi, predsjednik udruge Mlada pera osmislili su i proveli radionicu predstavljanja i sastavljanja kratkih humorističniih vrsta poput aforizma, epigrama, premetaljki, rebusa, umetaljki i sl.

27. listopada 2023. u 8. r. na satu Hrvatskoga jezika OŠ Gornji Mihaljevec održana je radionica kratkih humorističnih vrsta kojima se bave UHAH i udruga Mlada pera.

“Krenuli smo s edukativno-kreativnim radionicama pisanja i čitanja kraćih humorističko-satiričkih oblika po školama koji se u kurikulumima svih uzrasta gotovo i ne spominju. UHAH u suradnji s Udrugom Mlada pera radi potreban zaokret i u tom smjeru – približiti mladima humor i satiru kroz igre riječima, obrazovati ih, jačati vedar duh u socijalnom kontaktu s drugima, potaknuti ih na razmišljanje i kreativnost od najranije dobi.
Kad već to ne uspijeva učiniti (ili izbjegava) struka, onda im jedan konobar i jedan inženjer elektrotehnike nastoje pokazati kako bi to trebalo u praksi”, rekao je Dražen Jergović. Na radionici je predstavio i humorističko – satirički časopis Uh!Aha. Pozvao je na suradnju, ali i najavio rad s kratkim vrstama koje u ljudima izazivaju smijeh.

Posebno zanimljive bile su premetaljke i umetaljke od imena i prezimena poznatih osoba. Učenici su osmislili nekoliko zabavnih aforizama te su se od srca nasmijali nekim mislima koje su im se vrzmale po glavi, a izrečene naglas izazvale ugodu. Bit radionice tako je pogođena u sridu“, napisala je u svom osvrtu za eMeđimurje profesorica Lidija Novak Levatić.

Učenici su se okušali u pisanju aforizama i epigrama kao i anagrama, a evo nekih koji su osmislili:

Za biti treba se truditi.   Andrea Posel, 8. r.

Zaljuljat ću se u starost, falit će mi mladost.   Andrea Posel, 8. r.

Starenje uz ljuljačku je vraćanje u mladost.    Lea Petković, 8. r.

Radije se ljuljaj sad kad si mlad nego kad si satrt i star.   Matija Klemenčić, 8. r.

Bolje kasnije, nego nikad.  Karla Jambrović, 8. r.

Ljuljačka stari kada je i mlada.    Domagoj Heric, 8.r.

Zašto plákat kada možeš biti plàkat?       Dina Drakulić, 8.r.

Zašto plakat kad možeš biti dlakav?  Ana Joos, 8. r.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.