Zete, a bi ti ribicu za ručak?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Imati punicu na moru ima naravno dosta pozitivnih strana.
Recimo ako je punica na moru, kao u mom slučaju, a vi živite na kopnu, kao ja, vaše uzajamno druženje je godišnje ograničeno na godišnje odmore i neku proslavu tu i tamo koja naiđe, ostatak godine ste u dobrim odnosima na daljinu.

Zatim, ako je punica na Pagu kao meni pozitivna strana je da se s odmora vraćate krcatog prtljažnika jer znate li koliko samo mjesta zauzima janjac? Istina, ja nisam baš luđak za janjetinom, eventualno komad buta jer recimo oni janjeći kotleti sama kost, ne možeš normalno ni zagristi a da ne slomiš zube!

Tu je naravno i zdrava morska prehrana! Ugrci, volci, dagnje, lignje, sipe, hobotnica, a ne samo kvalitetna bijela riba ili još zdravija plava riba pa onda još pitanje hoćeš na gradele, na brudet, lešo, ispod peke…

Zvuči fantastično zar ne? Samo što ja od morskih plodova najviše volim jastoga, raloga i škampe, a to baš i nije u domaćoj ponudi.

Mali problem je i ako vam je punica istinska vjernica, a vi ste ateista. Taj problem je posebno izražen petkom zato punica i ja počinjemo o njemu pregovarati već početkom tjedna, a rješavanje problema ide otprilike ovako:

– Ča ćemo u petak? Oću ribu na gradele ili hobotnicu pod pekom? A imam i za brudet i za rižoto! (Moram se pohvaliti da sam joj peku ja poklonio i da ju je taj poklon istovremeno i razveselio i razljutio: razveselio jer je povećao mogućnost pripreme hrane, a razljutio jer će “sad još morati i to raditi!”)

– Ja bi ribicu!

– Ča će reć’ da si odmah pristao na ribu?

– Ma ne ribu, ribicu!

– A imam i vele i male! Plavice su bome dobri komadi, a jema i šarunov i baraja.

– Ma običnu ribicu, može onako u pećnici s mladim krumpirom.

– Ma neću peć ribu u pećnici skupa s krumpirom, njega će u onoj svojoj posudi!

– Ama punice ja bi svinjsku ribicu!

– Ma pojdi najzad u … !

Eto, ostah ja bez ribice u petak!

Zete, a bi ti ribicu za ručak?

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.