Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska je i u 2021. godini odabrala ‘najuzorniju seosku ženu’, i to iz Međimurja

Prema pravilima, ‘najuzornija žena’ mora imati i ‘lijepo uređeno kućanstvo’, a Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu sponzorira Vlada RH!

Na 21. izboru za najuzorniju hrvatsku ženu u Pitomači je titulu najuzornije ponijela Mateja Vranović iz Međimurske županije, prva pratilja je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije, a druga pratilja Marijana Svetić iz Ličko-Senjske županije. Svake godine se u svijetu obilježava Dan seoske žene, 15. listopada, a tim se povodom već 21 godinu zaredom održao i izbor za Najuzorniju seosku ženu, ovoga puta u Pitomači, mjestu gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica.

Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je i poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

U žiriju bili državni tajnik i predstavnici lokalne vlasti

Najbolju među takvima u subotu je u Pitomači izabrao žiri u kojem su bili: državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelena Đugum te predstavnici lokalne vlasti iz područja poljoprivrede i neprofitnih udruženja tematski vezanih za poljoprivredu.

„Čestitam od srca pobjednicama i svim sudionicama ovog izbora koje su također, zahvaljujući važnoj ulozi koju imaju u društvu, pobjednice. Naime, svaka od ovih žena kontinuirano, požrtvovno i predano radi te unapređuje i uljepšava život na hrvatskom selu”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pobjedinici uručila nagrade te istaknula podatak prema kojem je udio žena nositelja OPG-a u Hrvatskoj porastao s 13 posto do 2011. na 30 posto u 2020., izvještava Telegram.

Ministrica: ‘Veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore’

Rekla je da u Ministarstvu poljoprivrede prepoznaju njihov značaj pa Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima. “Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati takve izbore i stvarati prilike i prostor iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju te ćemo nastaviti svesrdno davati svoju podršku“, dodala je.

Na manifestaciji u Pitomači bili su i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, saborska zastupnica Vesna Bedeković, europarlamentarka Sunčana Glavak, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijana Petir, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i predsjednica udruge Uzorne Hrvatske seoske žene Katica Pejak Jerleković.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.