FOTO: LUKA STANZL/PIXSELL - crvena točka je odsjaj crvenog svjetla na semaforu pokraj

Novi biser Filipovića luđi od semafora: nedjeljom na kioscima zabranjeno kupiti bilo što osim novina

S prvim danom srpnja na snagu stupa kontroverzna zabrana rada trgovina nedjeljom, uz nekoliko iznimki koje uključuju 16 radnih nedjelja godišnje po izboru prodavaonica. Među lokalima koji će moći raditi baš svaku nedjelju, ali s radnim vremenom od 7 do 13 sati, su kiosci, ali dosad je bilo nepoznato da će oni nedjeljom, unatoč prilično velikom asortimanu artikala u svojoj ponudi, ljudima smjeti prodavati isključivo novine.
 

 
Potvrdili su to za list 24sata iz Ministarstva gospodarstva što znači da, poželite li nedjeljom na kiosku kupiti papirnate maramice, žvakaće gume, bocu vode, cigarete ili bilo što drugo, prodavač vam ih neće smjeti prodati.

“Samo distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati. Ističemo kako se u navedenom slučaju nedjeljom može obavljati samo djelatnost prodaje tiska, a prodaja ostalih artikala nije dopuštena”, službeno su odgovorili iz Ministarstva gospodarstva novinarima 24sata.

Trgovci zatečeni: ‘To je neživotno’

U ministarstvu koje vodi HDZ-ovac Davor Filipović nisu odgovorili na dodatna pitanja o ovakvom pravilu, poput tko ga je osmislio, tko će ga kontrolirati i kakve su kazne za kršenje. Tek su neslužbeno poručili da je intencija da kiosci ne postanu mali dućani i tako budu nelojalna konkurencija trgovinama koje su zatvorene, što je pomalo apsurdno budući da dućani na benzinskim postajama, koji također smiju raditi nedjeljom, takvo pravilo ne moraju poštivati.

“Nismo znali za takvo tumačenje, da se na kioscima može prodavati samo tisak. Neživotno je da čovjek kupi tiskovinu, a ne smije kupiti sok na kiosku koji je ionako otvoren. To nigdje u zakonu nije izrijekom navedeno nego se radi o tumačenju. Ali vjerujem da će i to tumačenje biti promijenjeno kad se vidi da ne funkcionira u stvarnom životu”, izjavio je predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Martin Evačić.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.