FOTO: Međimurska županija

Međimurska županija nastavila s postavljanjem ploča naziva ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom kao podrška pomurskim Hrvatima

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnice članstva u Europskoj uniji, jučer je u Općini Sumarton i Serdahel nastavljena suradnja i podrška pomurskim Hrvatima postavljanjem ploča naziva ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom koje je osigurala Međimurska županija.
 

 
Dvojezične ploče pomurskim Hrvatima još više približavaju svoju domovinu. Svaka od njih mnogo je više od natpisa na dva jezika, ona predstavlja pečat dugog prijateljstva i svjedok je njegovanja identiteta ovdašnjih ljudi te poštovanja koje gaje prema zemlji iz koje potječu.

Nastavak je to dobre suradnje i podrška pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj, prošle godine otkriveno je 80 ploča u Murakereszturu i Mlinarcima, a postavljanje dvojezičnih ploča danas se nastavilo u Sumartonu i Serdahelju. Dvojezične ploče samo su jedan od zajedničkih projekata koje Međimurska županija provodi s Hrvatskom samoupravom.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, zahvalio je i u ovoj prilici Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na svestranoj pomoći koju kontinuirano pružaju pomurskim Hrvatima, osobito kada je riječ o očuvanju identiteta: „Dobra suradnja i podrška koju primamo iz Međimurske županije nisu osnažili samo naše dugogodišnje prijateljstvo, već čine izvrstan primjer prijateljstva dviju zemalja”, naglasio je dr. Atila Kos. „Naše Međimurje nam je oduvijek nadomak pogleda, odmah preko zajedničke rijeke koja ispire sjećanje na granicu kao oštru crtu razdvajanja. Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor i državne granice naše dvije zemlje dobivaju još snažnije značenje kao točke susreta i suradnje.”

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da su rezultati suradnje na ponos, kao Hrvatima s obje strane Mure, tako i našim mađarskim prijateljima: „Nizom zajedničkih projekata kontinuirano osnažujemo naša područja na dobrobit svih stanovnika. Veseli nas nastavak postavljanja dvojezičnih ploča koje su simbol naše suradnje, dugogodišnjeg zajedništva i prijateljstva”, dodao je zamjenik župana, zahvalivši na predanom čuvanju našega jezika i baštine i među Hrvatima koji žive uz lijevu obalu Mure.

Zastupnik u mađarskom parlamentu Péter Cseresnyés, kazao je kako je otkrivanje ploča važan čin kojim pomurski Hrvati čuvaju svoj Hrvatski identitet „Veseli me što se na svakom koraku osjeća jačanje vašeg identiteta i vaše Hrvatske zajednice.”

Zamjenik načelnika Općine Sumarton, Tibor Domba, zahvalio je Međimurskoj županiji što je omogućila da mještani Sumartona dobiju dvojezične ploče, dok je načelnica Općine Serdahelj Viktória Havasi kazala „Govorim hrvatski jezik i s ponosom ga njegujem. To mogu zahvaliti svojim roditeljima, djedu i baki i svojim učiteljima koji su govorili na materinjem jeziku. Zato ove dvojezične ploče imaju za nas posebno značenje.

 „Ovo je jedan konkretan projekt kojim obilježavamo Dan državnosti i deset godina članstva u Europskoj uniji, a omogućila ga je Međimurska županija koja je prepoznala potrebu pomurskih Hrvata da tako čuvaju svoj identitet. Sretni smo što imamo susjeda kakav je Mađarska s kojim možemo dijeliti ovakve praktične projekte usmjerene ljudima.“, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti  Mladen Andrlić.

„Hvala Međimurskoj županiji koja je prepoznala i pomaže pomurskih Hrvatima da sačuvaju ono što je najvažnije – svoju tradiciju, jezik i identitet. Jezik je identitet i njega se ne smije zaboraviti, a Hrvati u Mađarskoj su primjer kako se čuva nasljeđe domovine,“ naglasila je izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordana Grlića Radmana, prof. dr. Vanda Babić Galić. „Njegujte i čuvajte svoje kajkavsko narječje.”

„Prekrasan je osjećaj u našoj domovini Mađarskoj, slaviti Dan državnosti naše matične domovine koja nas povezuje jezikom, tradicijom i kulturom. Danas nam je ispunjeno srce, jer na jednom mjestu osjećamo naše dvije zemlje koje najviše volimo. Hvala vam, naši dragi prijatelji iz Hrvatske na vašoj pruženoj ruci suradnje i otvorenom srcu koje nam je uvijek izvor snage u očuvanju našeg hrvatskog nasljeđa,” kazala je predsjednica mjesne Hrvatske samouprave Bernadett Blazsetin.

U bogatom prigodnom programu nastupili su Dječji vrtić Sumarton i Serdahel, Pjevački zbor KUD-a Sumarton, učenik Osnovne škole Katarina Zrinski Levente Baranyai, Pjevački zbor Mura, te tamburaši Pomurske žice sa solisticom Mirom Prosenjak.

Domaćini su organizirali i prijem u Fedakovoj kuriji gdje je potpisan sporazum između Instituta za migracije i narodnosti i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda „Stipan Blažetin”.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.