Leo je transrodni muškarac: ‘Osjećao sam se divno nakon operacije, ugodno u svojoj koži’

Kroz osnovnu školu sam se puno preispitivao, u srednjoj sam se trudio više biti u tom rođenom rodu, ali jedva sam čekao da pobjegnem i maknem se iz te okoline i krenem u tranziciju, ispričao je student!

Student Leo Mikac je transrodni muškarac koji je za N1 ispričao kako je i kada shvatio da se ne osjeća ugodno u ženskom tijelu.

– Transrodnost je pojam kad se osoba ne poistovjećuje sa spolom koji je upisan pri rođenju. Meni je upisano da sam rođen u ženskom rodu, ali to nije stvarna slika mene – rekao je.

Ispričao je kako je shvatio da je transrodan u predškolskoj dobi dok je gledao crtić Pinokio.

– Kada je vila rekla ‘ti si pravi dječak’, shvatio sam da se ugodnije osjećam u muškim ulogama, muškoj odjeći. Stalno sam bratu krao odjeću. Nije mi to tad bilo jasno sve dok nisam došao u Zagreb. Kroz osnovnu školu sam se puno preispitivao, u srednjoj sam se trudio više biti u tom rođenom rodu, ali jedva sam čekao da pobjegnem i maknem se iz te okoline i krenem u tranziciju – ispričao je.

‘Baka mi je bila najveća podrška’

Leo je rekao kako se najviše bojao gubitka zajednice, ljudi kojima je okružen.

– Prije početka fakulteta bio sam na kratkom putovanju po Europi, bio sam s prijateljicom koja mi je rekla da probamo pričati tako da razgovaram u muškom rodu. Bilo je nevjerojatno. Osjećao sam se toliko ugodno, slobodno… Kroz cijelo djetinjstvo su me redovno mijenjali za dječaka i to je najčešće bila sprdnja u razredu. Zapravo mi je bio užitak kad me netko vidio kao muškarca – ispričao je.

Baka mu je bila najveća podrška i odmah ga je prihvatila.

– Oprezno sam pristupio prema njima, napravio sam to na Badnjak, bio je krivi trenutak. Baka je jako htjela da se održi obiteljska večera i nije joj sjelo na prvu. Rekao sam im svima na večeri da započinjem s tranzicijom, da mi nije bitno hoće li podržati, ali da mi je bitno da se izjasne žele li pomoći. Rekao sam i da ću promijeniti ime pa sam rekao da kažu žele li da promijenim i prezime – ispričao je te dodao kako je baka tada rekla da će kasnije razgovarati, a trzavica je bilo još godinu dana.

‘Nakon operacije sam se osjećao predivno’

Danas je, kaže, zahvalan svakom članu svoje obitelji i dodaje da su se svi stvarno trudili.

– Tranziciju sam počeo 2019. Šest mjeseci psihologa, šest mjeseci psihoterapeuta, pa endokrinolog. Socijalnu tranziciju i kad sam počeo uzimati hormone, tijelo mi se počelo mijenjati, to sam odradio u lockdownu. Bilo mi je užasno teško, sam u sobi, ali s druge strane nisam se nikom morao objašnjavati – rekao je te dodao kako je papire dobio krajem 2020., no trebao je čekati na operaciju zbog pandemije koronavirusa. Ta se operacija, kaže, može obaviti samo u KB Dubrava.

– Javio sam se drugim bolnicama i dobio sam odgovor s Rebra. Doktor mi je dao termin za mjesec i pol dana. Predivno sam se osjećao nakon operacije. Samo sam prešao po prsima, prvi put sam se nakon puberteta osjećao ugodno u svojoj koži – rekao je. 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.