Kruno Belko i Ivan Hendija_TOPCAST

Ivan Hendija: “Svi kažu da je elektronički otpad opasan, a nitko ne razmišlja zašto je opasan!“

„Hiperdigitalizacija cijelog društva i natjecanje ‘brže, više, jače’, svi žele biti produktivniji, sve treba biti automatizirano, softveri trebaju više resursa itd.“, odgovorio je Ivan Hendija, vlasnik IT tvrtke i osnivač udruge ‘Kompići’ na pitanje zbog čega se tvrtke rješavaju informatičke opreme koja je stara svega nekoliko godina. Novi gost TOPCASTA TOP RADIJA voditelju Kruni Belku govorio je o udruzi koju je pokrenuo, a čiji je cilj humanitaran i ekološki – produljenje vijeka trajanja informatičke opreme, a koja se zatim donira onima kojima je ona potrebna. Osvrnuo se Ivan i na problem elektroničkog otpada, ali se dotaknuo i posljedica koje taj otpad izaziva.

‘Kompići’ su udruga koja je nastala iz inicijative da se iskoriste gadgeti i tehnika koja je ispravna, ali se nalazi po ladicama, skladištima, odnosno ne koristi se.

„Krenuli smo prije pet, šest godina u firmi u kojoj radimo. Imamo otprilike dvjestotinjak klijenata koje vodimo, koji imaju različitu informatičku opremu koja kada je oprema zastarjela, nemaju kuda s njom. Došli su do nas i pitali nas možemo li se pobrinuti za taj elektronički otpad. (…) Mi smo rekli -okej, ali ta oprema je i dalje iskoristiva ako se u nju uloži neko vrijeme, energija i malo se restaurira. Pitali smo može li se oprema donirati. Oni su rekli da možemo i mi smo pred pet godina kada smo započeli s upitima prema školama, vrtićima, ustanovama za djecu, starije, nemoćne itd. shvatili da je potreba za takvom opremom ogromna.“, rekao je osnivač udruge.

Akciju su, istaknuo je Ivan, nastavili raditi dalje:

„Ono što radimo, prikupljamo gadgete, najviše informatičku opremu, računala, monitore. Sve ono što treba nekom djetetu ili nekome da radi, da funkcionira u današnje vrijeme, u današnjem društvu. Obnavljamo opremu, ulažemo vrijeme, energiju da to sve postavimo na noge, da restauriramo i tražimo kome donirati, doniramo i imamo puno osmijeha poslije toga.“

Vlasnik IT tvrke objasnio je zbog čega se tvrtke rješavaju informatičke opreme koja je stara svega nekoliko godina:

„Hiperdigitalizacija cijelog društva i natjecanje ‘brže, više, jače’, svi žele biti produktivniji, sve treba biti automatizirano, softveri trebaju više resursa itd.“

Voditelj TOPCASTA Kruno Belko se nadovezao da to onda znači da informatička oprema brzo zastarijeva, a Ivan je odgovorio:

„Sada više čak i ne. Došli smo do nekog maksimuma što se tiče hardvera. Sada je više softverski ‘boom’ i napredak te ide više optimizacija softvera. Nekakvih četiri pet godina je rok gdje većina tvrtki s kojima mi radimo gledaju da se oprema mijenja zbog toga što tada postoji veća šansa da oprema stane i to njima donosi stanku u radu, neproduktivnost itd. Između tri i pet godina je fluktuacija promjene opreme. Oprema – govorimo o računalima, laptopima najčešće koja se koristi u takvim poslovnim okruženjima je dosta dobro očuvana. To su laptopi na kojima rade poslovni ljudi u dnevnom poslu. To je nešto što može u nekakvih sedam, osam do deset godina funkcionirati nekome za neke jednostavnije aktivnosti, potrebe, pogotovo djeci, školama, nekome tko uopće nema opremu..“

Problem s elektroničkim otpadom je velik. Ivan je rekao kako su brojke s elektroničkim otpadom ogromne te nastavio:

„Što se tiče otpada, možemo napraviti tri stvari. Možemo ga ili baciti, to je najjednostavnije, odnese se na EE otpad. Druga stvar je prenamjena uređaja za nešto drugo (…), treća stvar je produljenje vijeka trajanja – to je što mi kao ‘Kompići’ radimo, produljujemo vijek trajanja opreme. Nešto što bi možda za pet godina završilo na reciklažnom dvorištu, mi kažemo – ne, ne, dajte nama, mi ćemo mu produljiti vijek trajanja, obnoviti ćemo to, netko će to još koristiti pet godina. S time smanjujemo i potrebu kupovanja novog i smanjujemo količinu otpada koji se radi.“

Vlasnik udruge koja produljuje vijek trajanja informatičke opreme je govorio i o posljedicama koje izaziva tehnički opad koji se ne reciklira i kojeg možemo pronaći bačenog u prirodi.

„Svi kažu da je elektronički otpad opasan. A nitko ne razmišlja zašto je opasan! Opasni spojevi idu u zrak, vodu, zemlju, mi to sve pijemo, udišemo itd.  To je nešto što radi nama vrlo štetno za budućnost. „, zaključio je.

Cijeli TOPCAST pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=GVTegrybJUA&t=928s

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.