FOTO: NASA

Pronađeni tragovi života na Marsu? Najveća koncentracija organske tvari do sada!

Daljnji zaključci o tome što sadrže pronađevi uorci organske tvari morat će pričekati vraćanje na Zemlju 2030-tih godina

Istražujući mjesto drevne riječne delte, rover Perseverance prikupio je neke od najvažnijih uzoraka do sada u svojoj misiji utvrđivanja je li život ikada postojao na Marsu, tvrde NASA-ini znanstvenici, javlja RTL.

Nekoliko nedavno prikupljenih uzoraka uključuje organsku tvar, što ukazuje da je krater Jezero, koji je vjerojatno nekada zaista sadržavao jezero i deltu koja se u njega ulijevala, imao potencijalno nastanjivo okruženje prije 3,5 milijardi godina.

“Stijene koje smo istraživali na delti imaju najveću koncentraciju organske tvari koju smo dosad pronašli tijekom misije”, rekao je Ken Farley, znanstvenik projekta Perseverance na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni, a prenosi CNN.

Krater Jezero od posebnog značaja
Misija rovera, koja je započela na crvenom planetu prije 18 mjeseci, uključuje traženje znakova drevnog mikrobnog života. Perseverance prikuplja uzorke stijena koji su mogli sačuvati bilo kakve biopotpise. Trenutno rover sadrži 12 uzoraka stijena.

Niz misija pod nazivom Mars Sample Return na kraju će kolekciju vratiti na Zemlju 2030-ih.

Krater Jezero, dugačak 45 kilometara, od posebnog je interesa za NASA-ine znanstvenike. Geološka značajka u obliku lepeze, nekada prisutna na mjestu gdje se rijeka spajala s jezerom, čuva slojeve Marsove povijesti u sedimentnim stijenama, koje su nastale spajanjem čestica u ovom okolišu koji je nekada bio ispunjen vodom.

Roverr je istražio dno kratera i pronašao dokaze magmatskih ili vulkanskih stijena. Tijekom svoje druge kampanje proučavanja delte u proteklih pet mjeseci, Perseverance je pronašao bogate slojeve sedimentnih stijena koji doprinose priči o drevnoj klimi i okolišu Marsa.

Delta, sa svojim raznolikim sedimentnim stijenama, u kontrastu je s magmatskim stijenama, nastalim kristalizacijom magme, otkrivenim na dnu kratera. Ova jukstapozicija omogućuje nam opširno razumijevanje geološke povijesti nakon formiranja kratera i raznolik skup uzoraka. Na primjer, pronašli smo pješčenjak koji nosi zrnca i fragmente stijena stvorene daleko od kratera Jezero”, rekao je Farley.

Istraživački je tim jednoj od stijena koje je uzorkovao Perseverance dao nadimak Wildcat Ridge. Stijena je vjerojatno nastala kada su se blato i pijesak taložili u slanom jezeru dok je isparavalo prije nekoliko milijardi godina. Rover je sastrugao površinu stijene i analizirao je instrumentom poznatim kao Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals, ili SHERLOC.

Ovaj laser funkcionira kao crna svjetlost za otkrivanje kemikalija, minerala i organske tvari, rekla je Sunanda Sharma, znanstvenica SHERLOC-a u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni.
 

 
‘Ovo počinje izgledati kao nešto sa Zemlje’
Analiza instrumenta otkrila je da su organski minerali vjerojatno aromati, odnosno stabilne molekule ugljika i vodika, koje su povezane sa sulfatima. Sulfatni minerali, koji se često nalaze u sendviču unutar slojeva sedimentnih stijena, čuvaju informacije o vodenom okruženju u kojem su nastali.

Organske molekule na Marsu su zanimljive jer predstavljaju građevne blokove života, poput ugljika, vodika i kisika, kao i dušika, fosfora i sumpora. Nije svim organskim molekulama potreban život da bi se formirale jer se neke mogu stvoriti kemijskim procesima.

“Iako samo otkrivanje ove klase organskih tvari ne znači da je život definitivno postojao, ovaj skup opažanja počinje izgledati kao nešto što smo vidjeli ovdje na Zemlji. Pojednostavljeno rečeno, ako je ovo potraga za potencijalnim znakovima života na drugom planetu, organska tvar je trag, rekla je Sharma.

Kao i rover Curiosity, Perseverance je već pronalazio organsku tvar na Marsu. Ali ovaj put detekcija se dogodila u području gdje je možda nekoć postojao život.

“U dalekoj prošlosti, pijesak, blato i soli koji sada čine uzorak Wildcat Ridgea taloženi su u uvjetima u kojima je život potencijalno mogao napredovati”, rekao je Farley.

“Činjenica da je organska tvar pronađena u takvoj sedimentnoj stijeni, poznatoj po očuvanju fosila drevnog života ovdje na Zemlji, važna je. Međutim, koliko god bili sposobni naši instrumenti na Perseveranceu, daljnji zaključci o tome što je sadržano u Wildcatu morat će pričekati dok se ne vrati na Zemlju radi dubinskog proučavanja u sklopu agencije za Mars Sample Return kampanju”, dodaje.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.