Kad si višak na operacijskom stolu

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Zamislite si sljedeću situaciju:

Vrijeme je ručka i došli ste u restoran nešto pojesti. Već je popunjeno nekoliko stolova u restoranu pa vas osoblje smješta za prvi slobodni stol.  Sjeli ste i čekate na svoj red zajedno s drugim gostima dok  konobari i serviri pripremaju stolove za ručak i razgovaraju međusobno kao da ne postojite.

  • A zašto je ovaj sad došao?
  • Nemam pojma, tko mene pita,  ja sam samo običan servir.
  • Ne izgleda mi baš gladno, morao je sad doći? Baš me zanima tko će ga drugi tjedan posluživati, ja već imam prekovremenih sati skoro za dva mjeseca!
  • I ja isto! A baš me zanima kako je gore, u drugoj sali! Ono što su prije 2 konobara i 2 servira radila na knap sad mora raditi jedna osoba!
  • A ovi su baš morali sad doći na ručak! Da nisu došli mogli smo još biti kod kuće! A samo dolaze i dolaze i dolaze i sve to moramo mi odraditi!

 

U međuvremenu jedan konobar pita gosta koji je prvi došao što će pojesti. On bi samo grčku salatu.

  • Jesam ti rekao, nije ni gladan kako treba a došao na ručak! I sad sam ja tu zbog njegove grčke salate kao da ju nije mogao pojesti neki drugi dan kad bude gladan uz neki odrezak!
  • Vidjet će ovi gore kad i mi odemo tko će im onda raditi svaki dan cijeli dan?
  • Briga njih, samo šalju goste bez obzira koliko su gladni! Najbolje da i bebe nama šalju da ih mi hranimo jer svako u životu treba jesti u restoranu čim prije, bar jednom svako toliko!

Jeste zamislili? Kako bi se osjećali? E sad ću ovu izmišljenu situaciju ugostiteljskih usluga (osim možda broja radnih sati i broja osoblja) usporediti s doživljenom medicinskom uslugom.

Bio sam na re-koronarografiji nakon što su mi prije 11 godina ugrađena 3 stenta i treba provjeriti “kako dišu”. Prvo je uslijedilo glasno gunđanje zašto sam poslan na koronarografiju ako nemam infarkt, tek nakon izvjesne doze gunđanja kad se došlo do dijela u kojem se shvaća zašto je potrebno napraviti koronarografiju uslijedilo je samo AHA . Također i za gospođu do mene.

Da se razumijemo, koronarografija je bila odrađena vrlo profesionalno, tehničari su bili izuzetno ljubazni i susretljivi i nastojali svu neugodnost zbog zahvata svesti na najmanju moguću mjeru, ali kad vam doktorica s kolegom radi koronarografiju i pri tome spominje kako je sad mogla spavati doma, ali eto tu je zbog vas iako nemate infarkt, a svaki mjesec ima toliko i toliko previše sati osjećate se vrlo, vrlo neugodno.

Svjestan sam ja da ih ima premalo u zdravstvu kao i nas u ugostiteljstvu, svjestan sam da mjesečno nakupe masu radnih sati kao i mi u ugostiteljstvu, svjestan da vuku za dvoje-troje za jednoga kao i mi u ugostiteljstvu, ali mi to ne gunđamo pred gostima, nisu oni krivi. Tako i njoj nisam  kriv niti ja niti ostali pacijenti. Nismo došli zato jer nemamo što raditi doma nego zato jer nam treba ta medicinska usluga.  I ne možete reklamirati “Bolje spriječiti nego liječiti!”, a pred nama pacijentima ismijavate sprečavanje, zanima vas samo liječenje pa kad u podne dođe pacijent s infarktom zauzimate stav konačno pravi  pacijent, nisam trebala ni dolaziti prije podneva! Ako imam ugrađena tri stenta nisu mi ugrađena sigurno samo zato jer imam lijepe oči i šarmantan osmijeh. Nemojte svoje frustracije ispoljavati pred pacijentima. Sigurno bi i Vama bilo neugodno da ja svoje frustracije zbog uvjeta rada ispoljavam poslužujući Vas! Svoje prigovore oko radnih uvjeta rješavajte sa svojim poslodavcem, ne s nama pacijentima! Ja sam već bio na koronarografiji i znao sam kakav je to postupak i što me čeka. Gospođa do mene nije i bila je jako prestrašena. Na sreću, tehničar je to primijetio i uspio ju primiriti, čak pomalo oraspoložiti. Doktorica se u međuvremenu i dalje glasno jadala na svoj jadan radni život koji je ruku na srce i po mom doživljaju, tek nedavno počeo.

Uz tehničare, pohvalio bih i sestre na centralnom prijemu. Iako im radno vrijeme počinje u 06,30 započele su s prijemom pacijenata u 06,25 jer nas se već okupilo u redu,  s osmijehom na licu, bez ljutnje i iskazivanja frustracija prema nama, pacijentima. Možda bi doktorica morala malo na praksu kod njih!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.