Znate li koji je najstresniji posao na svijetu?

Znanost je napokon otkrila koji je najstresniji posao na svijetu. Nisu u pitanju liječnici ili burzovni mešetari!

Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan, piše Novi list.

U dugotrajnom istraživanju znanstvenici su otkrili koji je posao zapravo najstresniji. Burzovni mešetar, vozač autobusa, odgajatelj u vrtiću, pilot, blagajnik, liječnik, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu.

Ali ne, najstresniji posao na svijetu je… biti konobar. Tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog sveučilišta u Kini.

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, primjerice, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uvjerljivim. Konobari su tijekom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je enormno visok.

Zauzvrat, doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od liječnika, primjerice, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem. Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje da konobari mnogo češće posežu za cigaretama i alkoholom. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 sudionika.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.