Čak i stranci bježe iz Hrvatske pokradajući pri bijegu hrvatske poslodavce

Sve češće, nakon što ishode papire, strani radnici jednostavno produže tamo gdje je plaća bolja! Jesu li poslodavci konačno izračunali koliko skupo ih sveukupno košta eksperiment sa stranim radnicima jer nisu htjeli podići domaćim vrijednim radnicima pišljivih 500 kn uz komentar “Nek’ ode, jebe mi se!” Pa jebe li im se još sad kad nema tko raditi?

U  prvih sedam mjeseci 9893 poslodavca zatražila suglasnost za zapošljavanje stranih radnika za 396 različitih zanimanja. Do srpnja je izdano oko 60.000 dozvola za zapošljavanje. Prednjače konobari, građevinski radnici, kuhari, sobarice i ostala proizvodnja zanimanja. Ipak, ni stranci, čini se, nisu rješenje za opću nestašicu radne u Hrvatskoj jer sve češće, nakon što ishode papire, jednostavno produže tamo gdje je plaća bolja, piše Poslovni.

Najnoviji primjer su petorica Nepalaca koja se nisu pojavila na poslu u tvrtki u Dubravi u Međimurju, a policija, koju je pozvao poslodavac, samo je potvrdila da su “samovoljno” napustili tvrtku i otišli s mobitelima i radnom odjećom.

Nakon što se “čekiraju” u Hrvatskoj i ishode papire, nekima je novi cilj Njemačka ili neka druga zapadnoeuropska država. “Da, to se događa. Poslodavac čeka radnika nekoliko mjeseci, a onda mu on prebjegne. Postoje određena saznanja da neke agencije koje dovezu radnike iz Nepala u Hrvatsku imaju organizirane rute kako ih dalje plasirati na neko drugo tržište rada.

Mi nismo imali takvih problema jer posredujemo isključivo u zapošljavanju radnika s Filipina. Filipini imaju ministarstvo koje kontrolira svoje državljane koji rade u inozemstvu. S drugim državama nije tako”, kaže za Poslovni Stjepan Jagodin iz agencije za zapošljavanje radnika s Filipina.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.