Udomitelji dobivaju svoj Nacionalni dan udomiteljstva

Za nešto više od dva mjeseca, 31. svibnja, u Hrvatskoj bi se prvi put službeno trebao obilježiti Nacionalni dan udomiteljstva, time bi se odalo priznanje oko 2.500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Vlada se, naime, ovaj tjedan, suglasila sa prijedlogom saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport da se proglasi taj Dan, ali je predložila da se obilježava 31. svibnja, umjesto 18. svibnja, kako je to predložio Odbor, piše Istra24.

Na potezu je sada Hrvatski sabor, kojemu je Vlada poslala svoje mišljenje i koji će donijeti konačnu odluku.

Po dostupnim podacima, Hrvatska ima oko 2.500 udomitelja, od čega oko 1.300 za djecu, ostali udomljuju odrasle osobe.

Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe, primjerice osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, ovisnici o alkoholu, drogama, kockanju itd.

Promjenu datuma Vlada je predložila, uz objašnjenje da se s time suglasio Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu, kao prva mreža udruga udomitelja za djecu u Hrvatskoj koja danas okuplja 11 udruga.

Globalna inicijativa da 31. svibnja bude svjetski dan udomiteljstva

Zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa „World Foster Day“ da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva, navodi Vlada.

Napominje da se 15. svibnja obilježava Međunarodni dan obitelji, te da bi, s obzirom na značenje i važnost udomiteljstva, obilježavanje Nacionalnog dana 31. svibnja bio logičan slijed.

S ciljem proglašenja Nacionalnog dana udomiteljstva, Odboru za obitelj, čija je predsjednica Vesna Vučemilović (HS), obratili su se predstavnici inicijative Nosim plavo za udomiteljstvo koju je pokrenuo Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka.

Odbor je o toj inicijativi raspravljao još prošle godine i jednoglasno ju podržao, predlažući Saboru da proglasi Nacionalni dan udomiteljstva, 18. svibnja.

Argumentirao je pritom kako bi proglašenje, a potom i obilježavanje toga Dana pridonijelo vidljivosti i jačanju pozitivne slike udomiteljstva u društvu te sustavnoj senzibilizaciji građana za taj plemeniti posao.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.