Photo illustration by Slate. Photos by Getty Images Plus

Drage kolegice i kolege, konobarice i konobari, napravimo pozitivnu promjenu!

Pozivam sve svoje kolege, konobarice i kolege, iz Međimurja, Hrvatske, regije, ma cijelog svijeta, pohvalite glasno djecu koja su pristojna u restoranu, vrijeme je da kažemo STOP divljanju djece po restoranima!
A positive challenge for a positive change: let’s praise a child who behaves well in a restaurant. Let’s say STOP to children running around in restaurants!
#goodrestaurantkid

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Ako upitate ChatGPT zašto djeca ne smiju divljati u restoranu dobit ćete sljedeći odgovor:

Djeca bi trebala biti pristojna i prilagođena okruženju u kojem se nalaze, uključujući i restoran. Divljanje u restoranu može biti neprimjereno ponašanje koje smeta drugim gostima i može poremetiti ugodno iskustvo uživanja u hrani i druženju. Također, djeca mogu nesvjesno uzrokovati nered i ozlijediti sebe ili druge ako se penju po stolicama ili trče unutar restorana. Stoga, kako bi se očuvala sigurnost i ugodna atmosfera za sve goste, važno je da se djeca nauče primjerenom ponašanju u restoranu i da se pridržavaju osnovnih pravila pristojnosti.

ChatGPT rekao je sve, nema se što dodati niti što oduzeti, mogu se samo navoditi primjeri. Sve češći su naslovi kako restorani i hoteli zabranjuju ulaz djeci što je njihovo pravo.

Istina je da su za dernjavu i jurnjavu djece po ugostiteljskim objektima glavni krivci roditelji. Ne znaju odgajati djecu i misle da njihova djeca imaju pravo svojim divljanjem nekome uništiti večeru, maksimalno otežavati rad konobaru no kad se djetetu nešto desi krivo je osoblje; krivo je jer su nagazali dijete koje se tako milo i drago zavlači u i po šanku, krivi su jer su prolijali juhu po djetetu koje se tako milo i drago zalijeće u kuhinjska vrata, krivi su jer si je dijete prikliještilo prste dok se uvlačilo drugim gostima u WC. Nikako nisu kriva ta djeca, a još manje su krivi roditelji te djece. Zaista???

Bio sam svjedok dok je dijete bacalo špagete na pod,  a majka se samo smješkala svom djetetu s puno ljubavi, a kad je dijete završilo s bacanjem okrenula mi se i rekla “Očistite to!”. No draga majka nije znala da dijete nije još završilo svoju nedužnu igricu pa se okrenulo k susjednom stolu i počelo bacati salatu iz zdjelice gosta za susjednim stolom koji od šoka nije mogao reagirati, a draga majčica je samo primijetila: “Voli se igrati!” Konobar nema vremena biti dadilja vašem djetetu, brinite o svom djetetu sami. Na primjeren način.

Ima takvih primjera još bezbroj, kad se djeca uhvate u restoranu igrati lovica i trčati između stolica i stolova, lupajući goste koji samo žele na miru pojesti juhu, ali im ona završi u krilu zbog ne te djece nego njihovih roditelja.

Zato sam počeo pohvaljivati djecu koja se znaju pristojno ponašati u restoranu, jedu za svojom stolom i zamislite, vode razgovor sa svojim roditeljima. Uz pohvalu, dopuste li mi prilike, ponekad ih počastim sladoledom ili nekim desertom jer želim dati  do znanja da je njihovo kulturno ponašanje zamijećeno. Jer oni shvaćaju da je restoran mjesto gdje se jede, a igrališta, parkovi, igraonice su mjesta za igru. Ponosni su oni, a ponosni su i roditelji!

Stoga pozivam sve svoje kolege, konobarice i kolege, iz Međimurja, Hrvatske, regije, ma cijelog svijeta, pohvalite glasno djecu koja su pristojna u restoranu, vrijeme je da kažemo STOP divljanju djece po restoranima!

A positive challenge for a positive change: let’s praise a child who behaves well in a restaurant. Let’s say STOP to children running around in restaurants!

#goodrestaurantkid

@konobar_s_olovkom Pozitivan izazov za pozitivnu promjenu: pohvalimo dijete koje se pristojno ponaša u restoranu. Recimo STOP divljanju djece u restoranima! #goodrestaurantkid #konobarsolovkom ♬ original sound – Konobar s olovkom

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.