Tim Specijalne bolnice Sv. Katarina s JCI akreditacijom

Joint Commission International (JCI) dodijelio je Specijalnoj bolnici Sv. Katarina najznačajniju svjetsku akreditaciju u području zdravstva

Specijalna bolnica Sv. Katarina, europski centar izvrsnosti, jučer je u prostoru bolnice na adresi Branimirova 71E u Zagrebu, organizirala konferenciju za medije povodom dodjele najznačajnije svjetske akreditacije u području zdravstva „Gold Seal of Approval®”, od strane vodeće svjetske akreditacijske institucije u području zdravstva, Joint Commission International (JCI).
 

 
Ovime je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene skrbi tako i u području sigurnosti pacijenata. JCI akreditacijski postupak je višegodišnji, predstavlja najviši akreditacijski standard u zdravstvu, iznimno je zahtjevan, kako sa zdravstvenog, tako i s financijskog, tehnološkog i stručnog aspekta te objektivno prikazuje stanje pojedinih zdravstvenih institucija. To su istodobno i razlozi zbog kojih se samo najizvrsnije zdravstvene institucije odlučuju krenuti u postupak dobivanja JCI akreditacije, no jednom kad se nekoj instituciji dodjeli od strane JCI „Gold Seal of Approval®”, ona ulazi u malobrojno društvo najizvrsnijih i snažno promovira svoju instituciju i matičnu državu. Budući da se radi o akreditaciji koja se provodi u najrazvijenijim državama svijeta poput SAD-a, JCI akreditacija je temelj stjecanja povjerenja u neku zdravstvenu instituciju i ključan čimbenik u razvoju zdravstvenog turizma, jer pacijentima iz inozemstva jamči izvrsnost u radu i sigurnost tijekom provođenja medicinskih procedura. JCI akreditaciju imaju vodeće svjetske zdravstvene institucije poput Mayo Clinic i Cleveland Clinic. JCI konstantno provodi nadzor akreditiranih institucija te svake tri godine ponavlja re-akreditacijski postupak. Poseban naglasak u radu JCI stavlja na kriterije izvrsnosti u pružanju zdravstvene skrbi, što uključuje evaluaciju interdisciplinarne i cjelovite skrbi bolesnika s posebnim naglaskom na anesteziološke i kirurške postupke, evaluaciju procedura ordiniranja terapije, evaluaciju upravljanja bolničkim informatičkim sustavom, posebice medicinske dokumentacije, evaluaciju prevencije i kontrole infekcija, evaluaciju sustava upravljanja sigurnošću, evaluaciju „facility management-a“, evaluaciju znanja zaposlenika te njihovih stručnih kompetencija, evaluaciju rada bolničke uprave itd. Iznimna pozornost je na području sigurnosti pacijenata, što uključuje prevenciju, rano otkrivanje, otklanjanje i unapređenje zaštite od neželjenih događaja tijekom procesa zdravstvene skrbi.

Joint Commission International (JCI) dodijelio je Specijalnoj bolnici Sv. Katarina najznačajniju svjetsku akreditaciju u području zdravstva
Prof.dr. Dragan Primorac, Dr.sc. Nikolina Brnjac, Jadranka Primorac, Prof.dr. Igor Borić,

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske je prepoznalo da zdravstveni turizam može biti cjelogodišnji izvozni proizvod visoke dodane vrijednosti. Međunarodno akreditirane institucije te visoko educirani i stručni zdravstveni radnici s međunarodnim iskustvom, a koji pružaju usluge na visokoj razini, predstavljaju veliki potencijal za razvitak cjelogodišnjeg zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj.

„Meni je velika čast danas biti ovdje s vama. Prvo bih željela čestitati prof. dr. Primorcu i cijelom timu na ovome što ste postigli, jer postigli ste veliku promociju Hrvatske. Kad kažem promociju, mislim prvenstveno na kvalitetu zdravstvene usluge, kvalitetu naših zdravstvenih stručnjaka, koja je vrhunsku, na inovativnost, izvrsnost. Ovime promičete Hrvatsku kao destinaciju zdravstvenog turizma, a to je naše odredište, naš glavni smjer. Glavni koncept Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine je orijentacija na cjelogodišnji održivi turizam, a to se postiže okretanjem ka zdravstvenom turizmu i svim onim potencijalima koje već imamo, za koje nam je trebalo vremena da osvijestimo da ih imamo te ih iskoristimo. Naši vrhunski stručnjaci su broj jedan u svijetu, ne samo u Europi, a vi ste ovdje dokaz izvrsnosti i na tome vam čestitam. Ono što je Vlada Republike Hrvatske s Ministarstvom turizma i sporta započela i već sada to provodi, jest da smo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ispregovarali s Europskom komisijom jedan veliki investicijski ciklus za zdravstveni turizam. Govorimo o 289 milijuna eura, što za javnu, što za privatnu turističku infrastrukturu, a veliki dio sredstava je upravo namijenjen zdravstvenom turizmu. Isto tako, u pregovorima s Europskom komisijom, dogovorili smo kroz operativne programe 190 milijuna eura vrijednosti investicija, pri čemu je također jedan veliki dio paketa namijenjen zdravstvenom turizmu.  Možemo biti sami na sebe ponosni te ponosni na Specijalnu bolnicu Sv. Katarina, jer ovo su uistinu velika postignuća. Vi ste danas pokazali da se može napraviti još jedan iskorak i stoga velike čestitke na tome“, istaknula je ministrica dr. sc. Nikolina Brnjac. Uz ministricu dr. sc. Brnjac, događaju je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić.

Prof. dr. Dragan Primorac istaknuo je „Hrvatska zdravstveni turizam može graditi samo na načelima izvrsnosti, a u očima npr. američkog pacijenta ključan kriterij za prepoznavanje izvrsnosti predstavlja JCI akreditacija. Zahvaljujem cijelom timu Specijalne bolnice Sv. Katarina na sjajnom i predanom radu koji je rezultirao ovom akreditacijom. Stoga smo ponosni što smo i u ovom segmentu preuzeli lidersku ulogu, a poznajući kvalitetu i mogućnosti hrvatskog zdravstva uvjeren sam da će i drugi krenuti našim stopama.

“Joint Commission International (JCI) omogućuje bolnicama provedbu procesa i metodologija koji pridonose poboljšanju rada zdravstvenih institucija, od unaprjeđenja obrazovanja osoblja do primjene vodećih i najnaprednijih postupka”, istaknuo je dr. Joel Roos, potpredsjednik JCI-a. “Posebno čestitamo Specijalnoj bolnici Sv. Katarina koja je uložila goleme napore s ciljem postavljanja visokih standarda u kvaliteti i postizanju izvrsnosti u radu te koja pokazuje predanost kako po pitanju sigurnosti pacijenata, tako i u kvaliteti rada.“

Direktor JCI za Europu, Aziju i Afriku gospodin Murat Kucukkay tijekom video obraćanja je istaknuo „Čestitam Prof. Primorcu na JCI akreditaciji, što predstavlja veliko postignuće ne samo za Specijalnu bolnicu Sv. Katarina nego za cijelu Hrvatsku. Specijalna bolnica Sv. Katarina je prva bolnica s JCI akreditacijom u Hrvatskoj, što pokazuje izvrsnost u radu bolnice, stvarnu predanost svih djelatnika u postizanju najviših standarda izvrsnosti u zdravstvu, što inspirira.

“Specijalna bolnica Sv. Katarina sa zadovoljstvom prima akreditaciju od Joint Commission International, vodećeg svjetskog akreditacijskog tijela za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite i akreditaciju. Osoblje iz cijele organizacije nastavlja raditi zajedno na razvijanju i provedbi pristupa i strategija koje imaju potencijal za poboljšanje skrbi za pacijente u našoj zajednici”, dodao je prof. dr. sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ službena je bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora, a u njoj se godišnje liječi više od 50.000 pacijenata iz Hrvatske i inozemstva, a među njima su i vrhunski sportaši sa svih kontinenata. Bolnica je nastavna baza četiri medicinska fakulteta koji su pri sveučilištima u Splitu, Osijeku i Rijeci, nastavna je baza Medicinskom fakultetu Regiomed iz Bavarske te strateški partner najveće američke bolnice UPMC. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina o pacijentima skrbi više od stotinu pedeset zdravstvenih djelatnika, među kojima su i 75 vrhunska liječnika i to putem čak 19 centara izvrsnosti. Bolnica na jednom mjestu svojim pacijentima osigurava najsuvremeniji dijagnostički, terapeutski i rehabilitacijski pristup na razini vodećih svjetskih zdravstvenih institucija. Bolnica je Europski lider u primjeni integriranog koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi poput farmakogenomike, primjene mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju oštećenja hrskavice, primjene prediktivnih genetskih testova s ciljem ranog otkrivanja ili sprječavanja nastanka karcinoma, ali i niza drugih bolesti te analize ključnih gena (294) povezanih s nastankom iznenadne srčane smrti. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Specijalna bolnica Sv. Katarina je proglašena sastavnicom “Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCI)”.

Joint Commission International (JCI) osnovan 1951. i sa sjedištima u Washington D.C. i Oakbrook Terrace (Illinois) u SAD-u, najveća je, najzahtjevnija i najprestižnija svjetska institucija koja provodi akreditacijske postupke bolničkih zdravstvenih ustanova. Uz sve navedeno, JCI evaluira sposobnost neke zdravstvene institucije za procjenu i praćenje objektivnog stanja u toj instituciji putem internih mehanizama, a rezultati se tijekom svake evaluacije uspoređuju s rezultatima evaluacije vanjskih ocjenjivača. Istodobno, JCI program pruža opsežan okvir za upravljanje kvalitetom u organizaciji rada zdravstvene organizacije te posebno evaluira kvalitetu rukovođenja i upravljanja. Uz navedeno, JCI stavlja naglasak na procjenu znanstvenog i translacijskog kapaciteta (mogućnost integracije najnovijih znanja u kliničku praksu) zdravstvenih institucija.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.