Nametanje vegetarijanstva, a posebno veganstva kao jedine prehrane za djecu može biti kobno

Što je najopasnije za Slobodnu Dalmaciju objasnio je splitski pedijatar i upozorio sve roditelje! Evo savjeta!

Majka veganka iz Floride Sheila O’Leary (38) osuđena je na doživotni zatvor nakon što je njezin 18-mjesečni sin preminuo zbog pothranjenosti. 

Naime, ona i njezina obitelji jeli su samo sirovo voće i povrće, a dječak je u rujnu 2019. godine kada je preminuo bio težine sedmomjesečne bebe, navodi se u policijskom izvješću.

Suprug, Ryan O‘Leary (33), i dalje je u zatvoru dok čeka suđenje pod istim optužbama, a protiv oca su podignute i dodatne optužnice za seksualno zlostavljanje žrtve mlađe od 12 godina te lascivno ponašanje nad žrtvom mlađom od 12 godina.

Istražitelji su rekli da im je par O‘Leary rekao da obitelj jede samo sirovo voće i povrće, iako se Ezra također hranio majčinim mlijekom. Par je također rekao detektivima da Ezra nije jeo tjedan dana i da je imao problema sa spavanjem noć prije smrti. Obdukcija je pokazala da je umro od komplikacija pothranjenosti.

O ovoj temi Slobodna Dalmacija porazgovarala je s prof.dr. sc. Vjekoslavom Krželjem pedijatrom koji im je otkrio koja prehrana i namirnice su najbolje za razvoj djeteta, te je pojasnio što djetetu radi izostanak koje od njih.

– Djeca za svoj uredni rast i razvoj trebaju jesti raznovrsnu hranu koja će se sastojati od osnovnih narmirnica (uglikohidrati, bjelančevine, masnoće, vitamini, biljna vlakna, elektroliti i voda).

Da bi dječji i čovječi organizam mogao primati sve adekvante potrebne hranjive sastojke potrebno je konzumiranje, pune i raznovrsne prehrane koja će sadržavati namirnice biljnog i životinjsko projekla.

SVE JE POD UGROZOM

Uskraćivanjem pojedinih namirnica, odnosno prakticiranje posebnih načina prehrane kao što je vegaterijanstvo, a posebno veganstvo dovodimo u rizik mogućnost urednog razvoja djeteta i u situaciju da mu može nedostajati neki osnovni elementi potrebni za uredan razvoj te na takav način mogu izazivati razvoj bolesti i ugrožavanje njegova života, upozorava pedijatar Vjekoslav Krželj koji je također u svojoj karijeri imao dosta takvih slučajeva.

Kaže da su se kroz savjetovanje uspjeli pronaći ‘na sredini‘ i time omogućili toj djeci uredan razvoj.

U slučaju inzistiranja roditelja na provođenju posebnog načina prehrane unatoč pedijatrovih preporuka, roditelji se onda moraju jako dobro educirati oko nadoknade pojedinih sastojaka.

– Potrebno je djetetu suplementirati sastojke koje ne prima, ali pod strogom kontrolom nutrucionista i pedijatra gastroenterologa.

Jedino nutricionist i specijalist gastroenterolog su u stanju procijeniti što je potrebno za nadodoknadu namirnica i za to nisu dovoljni Google i forum upute!,naglašava.

Isključivanje pojedinih namirnica iz prehrane ugrožava se motorni i psihomotorni razvoj djeteta.

– Ponavljam – ljudski organizam se priviknuo u prirodi da se hrani i biljnim i životinjskim namirnicama jer je naš organski sustav prilagođen takvom načinu prehrane.  Sve ima svoje organizam se evoluvcijom prilagodio na takav način prehrane, Krželj je mišljenja.

DOJENJE

U posljednje vrijeme mnogo roditelja nameće djeci svoj način prehrane i to od samog rođenja. Naime, i prije nego dijete počne konzumirati hranu već je putem majčinog mlijeko za vrijeme dojenja ograničeno s pojedinim nutritijentima. Međutim, ne u tolikoj mjeri.

– Majčin organizam prerađuje sastojke koje majka konzumira i to ide direktno u mlijeko. Međutim, organizam u nestašici pojedinih crpi sastojke iz njenog organizma tako da će dijete dobiti što treba, ali mogu i onda nedostajati pojedini oligoelementi koje je potrebno dojenčetu nadomjetiti. No ponovno samo pod kontrolom nutricionista  i pedijatra gastroenetrologam, zaključuje prof.dr. sc. Vjekoslav Krželj. 

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.