Dva tjedna eura, konobar i ja, konobar

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok
Danas je 15. siječnja i u prvoj rečenici moram reći: hvala državi da ne moram više primati kune! Mada, ruku na srce, upravo na mom radnom mjestu gdje konobarim i nije bilo strašno: najgora stvar je bila raditi obračun u dvije valute.

Samo naplaćivanje i nije bilo problematično iz jednostavnog razloga što je firma osigurala da pri izradi računa imamo odmah opcije i u kunama i u eurima, iznos računa, plaćanje u bilo kojoj valuti i povrat u bilo kojoj valuti, a osigurana je i dovoljna količina eura.

Za svaki slučaj imao sam na mobitelu instaliranu i aplikaciju Primaj sve-vraćaj eure koju su po narudžbi DPD-a napravili polaznici STEM radionice za djecu  u Radioklubu Pazin koju vodi  Ivan Guštin. To su oni klinci koji su badave za pola sata napravili aplikaciju koja preračunava kune i eure, a kakvu je inače HNB platila 275 tisuća kuna! 

Sad pa im se javila dostavna služba DPD kako bi maksimalno olakšali kuririma, ali i samim primateljima paketa, manipulaciju ostatkom novca. Naime, DPD je zamolio mlade stemovce da pokušaju nadograditi aplikaciju te u nju da implementiraju dio za povrat novca. Oni su to drage volje napravili i kroz nekoliko sati nastala je aplikacija Primaj sve-vraćaj eure budući da državi nije palo na pamet da bi takva aplikacija dobro došla i svim građanima!

Dakle, imao sam dobru logistiku za rad s eurima, jedini uvjetno rečeno problem je bio obračun jer ga je trebalo raditi za dvije valute, kune i eure, a da ukupan iznos odgovara obračunu u eurima. I opet ništa strašno, jedino što oduzima više vremena. No zato od danas više ne moramo primati kune i obračun se vraća u stare vremenske okvire.

No i dalje imam jedan drugi problem, a to je rad na POS terminalu kod plaćanja s karticama!
Zašto?
Zbog nula!
 

 
Naime, tridesetak godina sam kod ukucavanja iznosa morao dotipkati barem jednu, a vrlo često dvije nule. Naime, kako su cijene od prvog dana bile zaokružene (govorim o ugostiteljstvu) nisam nikad morao kucati lipe već samo kune i dokucati dvije nule da pokrijem mjesto za lipe. Npr. ako sam htio ukucati 10 kn morao sam ukucati 10 i još dvije nule da bi bilo 10,00 na POS terminalu. E a sad su euri i imam i cente i nema više kucanja nula. Da objasnim, neki dan sam jednoj gospođi skoro račun od 5,17€ naplati 517€, sve zbog automatskog ukucavanja nula. A čujte, kad nešto automatski kucate skoro 30 godina, prsti sami lete i treba strahovita samokontrola da se to ne desi.
No vjerujem da mi se takva greška može vrlo teško desiti jer, ruku na srce, sad Hrvati uglavnom imaju plaću s troznamenkastim brojem pa je vrlo vjerojatno kad ja ukucam još dvije nule neće biti pokrića da račun prođe!
Eto vidite, i na to je naša draga Vlada mislila i zato većina nas nema plaću preko 1000€!
Hvala drago Vlado što misliš na nas i djeluješ preventivno!

PS: pitate se zašto je u naslovu …konobar i ja, konobar? Pa jednostavno: dvije valute, dva konobara u jednome!
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.