Vječita dilema o prvoj jutarnjoj kavi

Sve je teklo po planu. Naravno, mladencima je ova večer rezultat detaljnih i dugotrajnih priprema, Goranu i ekipi tek još jedna od odrađenih svadbi. Verzirani, odrađivali su svadbenu večeru i cijelu svadbu uhodano, nadopunjavajući se, uskačući kad je netko skočio na brzinsku čik pauzu, cijelo vrijeme smiješeći se gostima, vješto izbjegavajući stalna nutkanja da se popije gemišt na brzaka, da šef ne vidi. Mladencima jedna posebna noć u životu, konobarima tek još jedna odrađena besana noć, ali profesionalno odrađena. Naravno, bilo je i razgovaranja s gostima, pogotovo starijima, jer djed ili baka se vole pohvaliti sa svojom ili svojim unukom, nabrajajući sve njihove životne uspjehe prije braka i kako mladenka ili mladenac zapravo dobro prolaze jer su za životnog partnera odabrali upravo njihovog unuka. I neka se hvale, neka im to bude jedan od izvora sreće u staračkim danima!

A kako na ovoj svadbi ima podosta starijih ljudi za pretpostaviti je da bi se već oko pet sati mogli razići. Tako je i bilo. Stariji kućama na odmor, a mladi na još jedno piće u neki kafić ili diskoteku.

Goran i ekipa zapeli su svim snagama i vrlo brzo sve počistili i doveli u red. Sad još samo da dođe čistačica Anika da opere pod. Budući da su bili brzo gotovi, naravno da je pao prijedlog da i oni odu na neko piće. Malo da se opuste prije odlaska na spavanje. I dok su ostali naručivali pivo ili sokove, Goran je naručio kavu s mlijekom. Valjda mu u krvi ponestalo kofeina, a i voli okus kave i pijuckati je polako uživajući u njenoj aromi. Na sreću, u ovom kafiću imaju dobar caffe aparat, ali i osoblje zna napraviti dobru pjenu za kavu.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Onaj dio da sito mora biti suho i očišćeno prije svakog kuhanja kave je najlakše naučiti. Prva mudrost je u rađenju pjene od mlijeka. Mlijeko mora biti hladno kao i posuda u kojoj radimo pjenu. Pipac s parom treba gurnuti ravno u mlijeko, naravno u sredinu, i samo malo ispod površine i tu počinje prvo reagiranje na dodir, podizanje temperature i nivoa mlijeka u posudi. Kad smo osjetili da je mlijeko počelo reagirati, e onda pipac gurnemo skoro do kraja, ali uz kraj posude da se mlijeko počne dobro miješati i da se pjena ravnomjerno raspodjeli po cijeloj posudi. Goran je to brzo naučio. Problemi su bili u sljedećem koraku, kad ga je trebalo uliti unutra, u kavu. On je mlijeko uvijek nježno točio na kavu, tako da su se kava i mlijeko nježno dodirivali, ali ne i izmiješali, uživajući u međusobnom dodiru, ali bez miješanja. A poanta je upravo u miješanju, dobro miješanje dovodi do zadovoljstva, i zato kad se toči mlijeko u kavu treba ga točiti da prodre do dna šalice i istovremeno se i miješa s kavom i diže je prema vrhu.

O da, prva kava danas i odlična je, baš paše za nepce.

Ekipa je ipak umorna i brzo se razilaze na zasluženi odmor. I Goran je došao kući i strovalio se u krevet, zaspao je u tren oka usprkos popijenoj kavi.

Pet sati sna i buđenje. 11 je sati, a mora ići u grad rješavati neke obaveze. No naravno prvo si kuha kavu. Ne baš pravu tursku, da zaprži kavu pa je prelije kipućom vodom nego u kipuću vodu stavlja dvije žlice kave. Doma u kavu sipa hladno mlijeko. Čudno je to: u espresso kavu mu paše toplo mlijeko, u tursku kavu hladno. Zavaljuje se ispred laptopa, provjerava emailove, surfa po portalima u potrazi za novim vijestima i pijucka svoju jutarnju kavu.

No, tu je opet ona vječita dilema: koja je kava zapravo prva jutarnja? Je li to ona popijena kad je išao s posla, jer bila je prva taj dan i popijena praktički ujutro ili ova koju pije sad, nakon što se probudio?

Preteško pitanje za odgovoriti prije nego se popije kava i kofein procirkulira krvotokom. Zato Goran nastavlja pijuckati kavu ostavljajući to teško pitanje za neku drugu priliku! Do sljedeće svadbe!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.