Pekmezijada i Sajam autohtonih proizvoda okupili brojne posjetitelje na 8. Danima salaša Tena

U Vinkovcima su se 28. kolovoza tradicionalno održali 8. Dani salaša Tena uz nezaobilazni Sajam autohtonih slavonskih proizvoda te natjecanje u pripremi pekmeza od plavih šljiva, popularnu Pekmezijadu. Društvo Boso ovu je omiljenu zabavno-gastronomsku manifestaciju organiziralo na Teninom salašu s ciljem očuvanja tradicijske i kulturne baštine slavonskog kraja. Svoje vještine kuhanja pekmeza od šljiva u kotlovima pokazalo je čak 35 ekipa, odnosno deset više nego prošle godine. Najbolji pekmez pripremila je Fontana iz Nuštra, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe iz Vinkovaca – Novošćani i Profi tim.

Pekmezijada i Sajam autohtonih proizvoda okupili brojne posjetitelje na 8. Danima salaša TenaSlavonski običaji i bogata kulturna baština ovog dijela Hrvatske, važan su dio identiteta Slavonaca koji želimo istaknuti, sačuvati i prezentirati posjetiteljima iz cijele zemlje. Manifestacija Dani salaša Tena i Pekmezijada zato su ne samo popularna, nego i važna događanja za naš kraj pa smo posebno sretni što se ove godine na natjecanje entuzijastično prijavio najveći broj ekipa do sada! Uz Pekmezijadu, posjetitelji su uživali i u Dječjem nogometnom turniru, dok je Sajam autohtonih proizvoda bio odlična prilika za promociju lokalnih proizvođača te tako pokazao svu širinu i bogatstvo slavonske ravnice“, istaknuo je Bosiljko Stanić, direktor poduzeća Boso, u čijem se vlasništvu nalazi salaš Tena.

Uz pripremu pekmeza, natjecatelji su uložili puno truda i u bogato tradicijsko uređenje stolova na kojima su prezentirali posebnosti svog zavičaja. Najljepše ukrašene stolove imale su ekipe Fontana iz Nuštra, Udruga „Tkanica“ iz Gradišta i ZKZ „Kaj“ iz Jarmine.

Uz odmjeravanje snaga zaljubljenika u kuhanje pekmeza i tradicijski bogato uređene stolove na kojima su prezentirali posebnosti svog zavičaja, posjetitelji su uživali i u razgledavanju te kupovini domaćih rukotvorina na Sajmu autohtonih slavonskih proizvoda.

Gurmanski dio je na radost posjetitelja, ali i natjecatelja u pripremi pekmeza, oduševio širokim izborom ukusnih slavonskih specijaliteta kao što su slavonski čobanac, jela ispod peka, pite ispod saća, roštilj i neizostavni šaran na rašljama.

Dok su roditelji uživali u mirisu pekmeza od šljiva, 6. dječji turnir Tenin slaš privukao je velik broj mlađih posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili malonogometni turnir. U napetoj završnici pobjedu je odnijela ekipa NK „Mladost“ iz Vođinaca, drugo mjesto osvojio je NK „Šnops“ iz Vrpolja, dok je treće mjesto pripalo ekipi NK „Amater“ iz Slavonskog Broda. Majice za svaku ekipu osigurali su Brodoplast, CD Design, Dukat, Lesaffre (Di-go kvasac), Nird, Rekord Tim, Stanić i Tim Zip, dok su poklon pakete osigurali Coca-Cola, Dukat, Eurocom i Jamnica.

Nastup TS Sanjalica začinio je opuštenu i veselu atmosferu 8. Dana salaša Tena i okupio brojne ljubitelje dobre glazbe. Uz Društvo Boso, svoj su doprinos organizaciji 8. Dana salaša Tena dali i sponzori Atlantic, Dr. Oetker, Filir, Ledo, Lesaffre (Di-go kvasac), Peradarnik, Petričević, Podravka, Rekord Tim, Šafram i Tim Zip.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.