“Ne razumijem hrvatske kolege, kakav priziv savjesti?”

Prošle su godine u Sloveniji 134 Hrvatice obavile pobačaj. Doktorica iz Opće bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar u razgovoru za RTL rekla je kako se kod njih uglavnom odobrava prekid ako je trudnoća kraća od 17 tjedana te nakon što povjerenstvo razmotri slučaj.

“Žena čiji je fetus s anomalijama i stariji je od desetog tjedna trudnoće šalje se u Ljubljanu. Sličan protokol vrijedi i za Slovenke”, dodaju iz bolnice.

Liječnica je potvrdila da je deset žena iz Hrvatske bilo uskraćeno za pomoć Hrvatskoj te da su u toj skupini uglavnom slučajevi s potvrđenim defektima, koji se uvijek identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće.

“Ovim ženama u Hrvatskoj uvijek se prvo dijagnosticira klasična kariotipizacija – to jest, podvrgavaju se amniocentezi ili biopsiji korionskih resica. Rezultati pregleda dostupni su tek za 2-3 tjedna, što znači da je tada trudnoća već veća od 16-17 tjedana. Riječ je o gestacijskim dobima fetusa s kojima trudnice u Hrvatskoj uglavnom ne uspijevaju postići dogovor o prekidu unatoč lošoj prognozi”, objašnjava doktorica Vukmanič Pohar.

Pobačaj se najčešće radi lijekovima

“U posljednjih 15 godina većina pobačaja se radi lijekovima. Protokol traje ukupno dva dana”, objasnila je.

Postupak ide ovako: prvog dana žena ima ginekološki i ultrazvučni pregled, razgovor s ginekologom, obrazloženje postupka, potpisuje suglasnosti i po potrebi se organizira komisijsko saslušanje. Nakon odobrenog zahvata pacijentica dobiva prvu tabletu i odlazi kući. Vraća se za 48 sati. Zatim ostaje na odjelu kako bi se dovršio zahvat.

“Posljednjih godina rijetko radimo klasični pobačaj u općoj anesteziji. Na to se odlučujemo samo ako pacijentica inzistira, no ako ona to želi i već je rodila i nema posebnih čimbenika rizika za kirurški prekid, i to naravno samo ako trudnoća nije previsoka”, naglasila je Vukmanič Pohar.

“Teško razumijem hrvatske kolege kad je priziv savjesti u pitanju”

Liječnica je odgovorila i na pitanje o “prizivu savjesti” kojeg nema u njezinoj bolnici.

“Mislim da ‘prizivu savjesti’ nije mjesto u našoj specijalizaciji. Ovu profesiju odabrali smo da pomognemo ženama, kako u najljepšim trenucima, tako i u vrlo teškim razdobljima njihovog života”, kazala je.

“Teško razumijem svoje hrvatske kolege jer ne razmišljam tako”, zaključila je Vukmanič Pohar, piše Index.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.