PANDEMIJA KAO IZGOVOR – Potresna iskustva očeva: Bivše supruge ne daju nam da viđamo svoju djecu!

“Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, njenim proglašenjem dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom bez ikakvih sankcija. Premalo se govori o djeci koja nezaštićena ostaju iza zatvorenih vrata s jednim roditeljem te im se brani ikakav kontakt sa drugim roditeljem i njegovom obitelji”, pišu iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se obilježava na današnji dan, 15. svibnja, žele upoznati javnost da dvije i pol godine nakon što je povučen iz javne rasprave, još nije donesen Obiteljski zakon, temeljni zakon koji uređuje obiteljske odnose.

“Očekujemo suvremeni zakon, zasnovan na znanstvenim i stručnim, a ne na svjetonazorskim temeljima, što je najčešći neslužbeni izgovor koji smo dobivali od nadležnih tijela zašto nije već donesen. Obitelj nije pitanje primitivnih patrijarhalnih svjetonazora, u kojima se veliča „žena, majka, kraljica“, umjesto da se veličaju djeca, niti je pitanje ograničavajućih religijskih svjetonazora, koji svojom nestručnošću proizvode ogromne štete. Zalažemo se da novi Obiteljski zakon podrži da djeca u Hrvatskoj nakon razlaza roditelja uživaju u svom pravu na oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica.

Očekujemo da po suvremenim i za djecu pogodujućim rješenjima iz novog zakona, državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih. On mora biti jasan i razumljiv, mora osigurati svakom djetetu neometan i podjednak pristup roditeljima bez obzira na to žive li ili ne žive zajedno, mora zaštiti djecu od manipulacije i otuđenja.

Nažalost, i dalje su djeca žrtve nedorečenih zakonskih odredbi, koje se obilno zloupotrebljavaju, posebno uz pandemiju Covida-19. Svakodnevno dobivamo pozive u pomoć roditelja, uglavnom očeva koji ne mogu ostvariti viđenje sa djecom ni na temelju pravomoćne sudske odluke. Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, njenim proglašenjem dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom bez ikakvih sankcija. Premalo se govori o djeci koja nezaštićena ostaju iza zatvorenih vrata sa jednim roditeljem te im se brani ikakav kontakt sa drugim roditeljem i njegovom obitelji”, pišu iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, prenosi Miss7mama.

Donose i neka od potresnih iskustva članova udruge:

Tata Marko iz Istre: “Nisam vidio svog sina dva mjeseca. Majka je 10. ožujka javila da ga radi rizika pandemije ne mogu vidjeti. Živimo u istom gradu, nisam putovao, nisam bio u samoizolaciji niti je itko od moje obitelji bio bolestan niti u dodiru s zaraženima.”

Tata Ivan iz Zagreba: “Od kada su krenule mjere stožera o ograničenom kretanju 17. ožujka bivša supruga mi je javila da mogu eventualno doći vidjeti djecu u njihovom stanu nekoliko puta tjedno i da mi ne dozvoljava da uzimam djecu kod sebe, niti jednom u tjednu i da ne dozvoljava da djeca prespavaju kod mene sukladno sudskoj odluci. Tvrdila je da je takav naputak dobila od pravnika iz socijalne službe Susedgrad, što sam se i sam uvjerio jer sam zvao isti dan socijalnu službu koja je potvrdila da se majka nije dužna držati sudske odluke u svezi susreta i druženja sa djecom. Bio sam prisiljen ići kod bivše žene da bih vidio svoju djecu, ali eto bolje i tako nego nikako. Tek sad nakon dva mjeseca kada su mjere počele popuštati dozvoljavaju mi se moji susreti i druženja s djecom sukladno sudskoj odluci.”

Tata Mario iz Varaždina: “Zbog sporosti suda, a i nerada uzrokovanog ovom pandemijom, ja čekam na presudu o razvodu već 11 mjeseci. U tih 11 mjeseci djecu sam vidio samo jednom! Supruga ne dopušta ni telefonske razgovore, poruke ili video pozive.”


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.