O jednoj fotelji, Čakomu i krivici

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Znate ono doba pred Božić kad u svim domaćinstvima glavu kuće (mislim na ženu) uhvati groznica generalnog čišćenja koju ona svojim autoritetom prebaci i na ostale članove domaćinstva. Istina da oni pružaju otpor, ali uzalud im, zna se čija je zadnja. Kako nam je za ovaj Božić prvi put dolazila i unuka, groznica polumjesečnog čišćenja je udarila duplom snagom. Kad ću reći da se čistilo od tavana do podruma neću pretjerati iako stanujemo u stanu u kvartu na jugu zvanom Baltazar-grad. Ove godine je, dakle, i balkon bio obuhvaćen planom čišćenja kodnog imena “Čistka”. Plan je, naravno, proširivan po potrebi i obuhvatio je i staru fotelju na balkonu u kojoj sam se znao nekad ljeti izvaliti, ali komandirajući je za fotelju donio smrtnu presudu; javiti Čakomu da je odveze s glomaznim otpadom.

Rekao sam već da je plan “Čistka” aktiviran sredinom prosinca pa sam je već 18. prosinca emailom prijavio osuđenu fotelju za odvoz. Odgovor ubrzo stiže; fotelja stavljena na listu za odstrel, samo dostaviti kupon za odvoz glomaznog smeća. Stalno inspiriran ženinom podrškom nabavljam kupon od predstavnika stanara i osobno ga vozim i uručujem u Čakomu.

Istovremeno, na poslu počinje groznica dočeka Nove godine pa sam, iako u godinama, svakodnevno angažiran zajedno sa svojim pomalo penzionerskim konobarskim iskustvom. U toj gužvi Božić je došao dok si pojeo keks, a s njim i predrago stvorenje koje se već odaziva na ime Rebeka. Njeno spavanje nije baš usklađeno s mojim no nekako preživljavam manjak sna, svakodnevno prekoračenje brzine na poslu i igru s unukom koja ja baš sad prohodala pa me satima voza oko kreveta pa oko stola pa onda oko kreveta i oko stola zajedno i tako ukrug.

Živeći tako paklenim tempom u doba obiteljskog blagdana skoro bi zaboravio iznijeti fotelju za odvoz prema rasporedu koji je izvješen na oglasnoj ploči u stubištu: 03.01. Zato sam si navio alarm na mobitelu da me 02.01. podsjeti na taj važan zadatak. Budući da je već u 17:00 sati mrak mogu to odmah obaviti da to ne zaboravim.

Fotelja iznesena na vrijeme, kasnije te večeri odem na zaslužen počinak, ujutro se probudim, popijem kavu, bacim pogled kroz prozor, fotelja je još pored svjetiljke pred ulazom ali ima još vremena. Prosurfam još, istuširam se, krenem na posao, fotelja je još tamo.

Prošla je i ta smjena, vraćam se u noći kući s posla, fotelja je još tamo.

Otišao sam spavati malo revoltiran.

Ujutro se dignem, popijem kavu, istuširam, bacim pogled kroz prozor, fotelja je još tamo. Odlučim opet osobno otići u Čakom da uložim reklamaciju i dajem je gospođi kojoj sam dao i kupon za odvoz.

Dobro, a kaj ja imam s tim? – upita me ona.

Pa Vama sam dao kupon! – odgovaram.

Ja sam kupon dala šefu kak ih dajem svakog dana! A ak’ niste znali, bili su praznici pa bu potrajalo dok pokupimo sve, ali je šef rekel do petka bude! Ak’ hoćete, pošlem Vas šefu. – uzvraća ona.

Onda ne idem još šefu, čekamo petak! – “razumno” odgovaram.

Došao je i taj petak, prošao je i taj petak, a fotelja još uvijek tamo! A sutra je em subota em Tri kralja pa onda nedjelja, mogu reklamirati tek u ponedjeljak, ali fotelja ostaje vani, Otići ću tamo u ponedjeljak uložiti reklamaciju, ali idem odmah poslati email. Prilažem stari email u kojem piše da je fotelja stavljena na listu za odvoz i ponavljam da sam predao kupon za odvoz 03.01.2024.

Prošla subota, prošla nedjelja, fotelja se napila kiše, svanuo je ponedjeljak.  Dižem se i mobitel mi taman izbaci poruku da je stigao email od Čakoma. Odmah ga idem pročitati i piše kako su radnici Čakoma htjeli napraviti odvoz fotelje 02.01.2024. , prema rasporedu, ali fotelje nije bilo, no ipak odvest će je danas, u ponedjeljak 08.01.2024.

Još se nisam ni umio, još nisam ni popio kavu, ali nije mi teško spustiti se s drugog kata u prizemlje da čovjeku fotografiram da na rasporedu odvoza izvješenom na oglasnoj ploči u mom stubištu piše da je datum odvoza 03.01.

I sjurim se niz stepenice, uzmem mobitel da fotkam, lijepo zumiram da se jasno vidi datum 03.01. – i skontam ono što nisam skontao cijelu godinu; to je plan odvoza za 2022. godinu i zadnji termin odvoza glomaznog otpada je bio 03.01., ali 2023. godine!

Popeo sam se u stan, skuhao kavu, razmišljao hoću li poslati email zahvale i isprike ili otići osobno. Dok sam razmišljao, fotelja je nestala, Čakom ju je odveo kao što je čovjek i obećao, mimo plana. Mogu samo reći Mea culpa, hvala Čakom!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.