Održano 15. ocjenjivanje kvalitete međimurskog meda

U organizaciji Udruge pčelara Međimurske županije “Agacija” i ove je godine održano ocjenjivanje kvalitete međimurskog meda. Na 15. po redu ocjenjivanje pristiglo je 26 uzoraka meda, a kao i prethodnih godina ocjenjivanje i analiza koja mu prethodi obavljeni su na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Ocjenjivanje je izvršilo tročlano povjerenstvo koje su činili predsjednik povjerenstva prof. dr. sc Dragan Bubalo, doc. dr. sc Lidija Svečnjak i dr. sc. Saša Prđun. Iz Udruge Agacija ističu da je s obzirom na veoma slabu pčelarsku godinu pristigao mali broj uzoraka, no kvaliteta međimurskog meda nije upitna.

Najboljim je ocijenjen med od heljde Pčelarstva Trupković, a zlatnim odličjem ocijenjeni su med od nedirka Obiteljskog pčelarstva Trstenjak, med od nedirka Željka Mrazovića iz Ferketinca, med od nedirka Damira Strojka iz Podturna, zlato kremasti med Ivana Šopara iz Čakovca, zlato cvjetni med Tatjane Šardi iz Čakovca i zlato cvjetni med Štefanije Borko iz Trnovca.

Predsjednik Udruge Agacija Željko Trupković uputio je čestitke svim pčelarima na sudjelovanju, osvojenim rezultatima i kvaliteti meda uz nadu da će iduće godine vremenske prilike omogućiti veći broj uzoraka. Projekt ocjenjivanja meda održan je uz financijsku podršku Međimurske županije.

Kvaliteta meda Pčelarstva Trupković prepoznata je i na ocjenjivanju Pčelarskog društva Zagreb „Zzzagimed 2021“ na kojem su nagrađeni Zlatnim priznanjem i titulom „Šampion u  kategoriji ostalih medova“ za med od heljde, a zlatno priznanje zaslužio je i njihov cvjetni med. Ovo im je četvrta šampionska titula na ovom natjecanju na kojem je ove godine sudjelovalo 122 uzoraka i 17 vrste meda iz Hrvatske i inozemstva.

Spomenimo i da su međimurski pčelari sudjelovali u programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka koji se organizira u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj 7. prosinca povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. U programu su sudjelovali pčelari Velimir Glumac, Mario Kečkeš, Robert Kralj, Leon Krištofić, Mladen Vinko, Mladen Punek, OPG Stričak, Pčelarstvo Trupković, Obiteljsko pčelarstvo Trstenjak i Pčelarstvo Radiković.

Svrha Programa školskog mednog dana kojeg provodi APPRRR je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.